TIP

Nieuwe binnenhoezen

Redactie HiFi.nl | 17 januari 2008

De voordelen van het wassen en voorwassen van het geliefde `zwarte goud` zijn in eerdere Weektips besproken maar het vinyl-reinigingsritueel zou ten dele teniet worden gedaan wanneer de glanzend schone schijven vervolgens weer in de oude binnenhoezen terecht zouden komen.

Naast stof en een statische lading kunnen oude binnenhoezen zelfs zijn aangetast door vocht, in welk geval het beter is om ze permanent te verwijderen. Wanneer ze bedrukt zijn kunnen ze op A3 papier worden gekopieerd en op maat worden gesneden tot inlegvellen. Ook nieuwe binnenhoezen kunnen nadelig zijn wanneer ze uit papier of glanskarton bestaan en geen voering hebben; krasjes en fijn stof zullen het luisterplezier dan al gauw bederven. Veel binnenhoezen vormen met hun bedrukking een onderdeel van het album, dus zal een tweede gevoerde papieren binnenhoes een onpraktische oplossing zijn.

Het Japanse Nagaoka heeft reeds vele jaren geleden de ideale oplossing voor dit probleem gevonden: een uit speciale antistatische kunststof vervaardigde en ultradunne binnenhoes die weer in de originele binnenhoes past. De Nagaoka No. 102 is -terecht- een internationaal befaamd product geworden en alhoewel er enkele fabrikanten zijn die een vergelijkbaar product in hun pakket hebben is de No. 102 praktisch onverslaanbaar qua prijs/prestatieverhouding. Deze uitgekiende binnenhoezen worden per 50 stuks verpakt in een fraai uitgevoerde dubbele kartonnen beschermhoes.

Nagaoka levert ook 500 binnenhoezen (10 verpakkingen) in een hard kartonnen koffer met handvat. De draagkoffer kan men vervolgens als LP-koffer inzetten zodat de hoezen van nieuw aangeschafte LP`s goed beschermd blijven (vooral erg handig tijdens audioshow`s). Happy sleeving!

N.B.: De Nagaoka No. 102 en de Goldring Exstatic anti-statische binnenhoezen zijn verkrijgbaar via Highfidelity Discs.


EDITORS' CHOICE