TIP

Betere Cinch-link

Redactie HiFi.nl | 31 januari 2008

Veel geïntegreerde versterkers zijn van zogeheten `Pre-out` en `Power-in` Cinchbussen voorzien waarmee ofwel het voorversterker gedeelte of de eindversterker als individuele versterkertrap kan worden ingezet. De Pre & Power Cinchbussen worden dan per kanaal verbonden door een `link`, wat uit een al dan niet geïsoleerd gebogen metalen U-brug bestaat.

Alhoewel het slechts een korte verbinding is, kan zo`n link toch een nadelige invloed op de weergavekwaliteit hebben wanneer de geïntegreerde versterker in zijn geheel wordt toegepast. De signaal-aarde is meestal reeds intern verbonden zodat enkel de signaalcontacten van de Cinchbussen met elkaar worden verbonden. Zelfs bij zo`n korte verbinding kan een afscherming nog van nut zijn en daarom is het aan te bevelen om een (vrij slanke en redelijk buigzame) coax-kabel te gebruiken voor het vervaardigen van een hoogwaardige link. De mantels (oftewel: afscherming/Return) van de coax-kabels worden dan alleen met het chassis van de Cinchpluggen aan de Pre-out zijde verbonden zodat er een `zwevende` afscherming ontstaat (zie schematische afbeelding).

De afscherming moet aan de eindversterker-zijde bij de kunststof buitenmantel worden afgeknipt waarna de overgang -voor extra zekerheid- door middel van krimpkous wordt geisoleerd. Als connectoren kunnen compacte maar kwalitatief goede Cinchpluggen worden gebruikt (verkrijgbaar via Highfidelity Discs). Wanneer men geen of weinig soldeer ervaring heeft kan men deze links het beste door een HiFi-specialist laten maken. Happy Linking!


EDITORS' CHOICE