TIP

Tafel-stand

Redactie HiFi.nl | 14 februari 2008

Bij het horen van de term "stand-staande luidsprekers" denken wij al gauw aan mini-monitoren met een circa 30 centimeter hoge klankkast. Zowel de term mini-monitor als het bekende formaat hebben wij te danken aan de meest befaamde compact-monitor ooit; de BBC LS 3/5a.

Vroeger hadden de meeste hoogwaardige stand-weergevers een kastformaat dat meer overeenkwam met dat van de Spendor BC-1 (60 bij 30 bij 30 (HXBXD) centimeter). Het klassieke BBC type monitor-weergever neemt de laatste jaren weer toe in populariteit, getuige de nieuwste Harbeth types, de aanhoudende interesse in de Spendor SP-lijn en enkele modellen van PMC en ATC. Passende stands zijn echter lastig te verkrijgen omdat de combinatie van een vrij grote `footprint` (30 centimeter -of meer- in het vierkant) bij een hoogte van zo`n 60 tot 80 centimeter nog maar weinig voorkomt en standfabrikanten daar dus nauwelijks op inspelen. PMC en ATC leveren stands voor hun eigen modellen met een mogelijk bruikbaar formaat en Skylan maakt stands op maat. Echter, eigenaren van oude Spendor, KEF of Rogers weergevers vinden speciale stands soms te kostbaar. Gezien dergelijke weergevers meestal een Lossy Construction klankkast hebben en een massieve stand dus niet noodzakelijk is, zou een rigide lichtgewicht tafeltje een goed alternatief kunnen zijn voor `dedicated` stands.

Ikea heeft het Klubbo bijzettafel-trio in haar pakket en alhoewel de kleinste van de drie al een topplaat van 40 bij 40 centimter heeft zijn deze tafels in ieder geval voordelig en een goede pas voor de grotere stand-monitoren zoals de Spendor SP100, de Rogers LS 5/8 en de Harbeth Monitor 40. Men zal dan twee Klubbo setjes moeten kopen maar de overige tafels zijn zeer geschikt als ondergrond voor platenspelers en electronica. Happy Klubbing!


EDITORS' CHOICE