TIP

Beschermdoppen

Redactie HiFi.nl | 21 februari 2008

De aansluitingen van onze geliefde (voor-) versterkers worden zelden allemaal ingezet en hetzelfde geldt voor bronnen met meerdere uitgangen. De ongebruikte aansluitingen -met name Cinch/RCA bussen- staan bloot aan stof en andere vormen van vervuiling, met als resultaat: minder goede contactoppervlakken en in sommige gevallen zelfs aantasting van het metaal.

Er zijn gelukkig speciaal hiervoor ontworpen anti-stofdopjes verkrijgbaar. PureSonic levert dopjes in verschillende formaten waarmee bijvoorbeeld ook ongebruikte hoofdtelefoon aansluitigen kunnen worden beschermd. Het is mogelijk dat het apparaat in kwestie last heeft van RF instraling via zijn ongebruikte aansluitingen. Kunststof dopjes kunnen daar geen bescherming tegen bieden, vandaar dat enkele fabrikanten metalen dopjes maken. De meeste metalen dopjes zijn uit kwalitatief goed tot zeer hoogwaardig materiaal vervaardigd.

Cardas en Telos Audio maken naast metalen RCA dopjes ook metalen XLR doppen. De Telos Audio doppen zijn voorzien van een Teflon voering en hun XLR Male Caps hebben zelfs een interne aardepen zodat de dop effectief wordt verbonden met het audio-aardecontact van het XLR chassisdeel. Vroeger waren dergelijke dopjes vrijwel onvindbaar maar tegenwoordig is er aardig wat keus, zowel qua niveau van tuning/tweaking als aanschafprijs. Happy Capping!


EDITORS' CHOICE