TIP

Contacten Reinigen

Redactie HiFi.nl | 28 februari 2008

De contactoppervlakken van onze signaal-, data- en lichtnetkabels zullen op een gegeven moment worden vervuild en/of worden aangetast en dat leidt natuurlijk tot een verminderde weergavekwaliteit. Die vervuiling kan naast stof en huidvet ook uit eigen oxidatie van het metaal bestaan (meestal aangezet door de zuren in ons huidvet en in de lucht). Er zijn vele soorten contactreinigers te koop en de kosten lopen van redelijke bedragen (helaas) op tot pure fantasieprijzen.

In deze tip worden drie kwalitatief goede en redelijk betaalbare reinigers besproken.

 

De meest fameuze contactreiniger is die van Kontak, een twee-in-één vloeistof waarmee niet alleen reiniging tot stand komt maar het metaal ook wordt beschermd tegen corrosie, aldus de fabrikant.

XLO`s TPC (wat staat voor The Perfect Connection) reiniger bestaat uit een speciaal geïmpregneerde doek waarmee men naast alle stekkerverbindingen ook de contacten van batterijen en Powercell`s kan reinigen en zelfs verbeteren, aldus XLO.

Met een flesje 96 % zuivere technische alcohol en een zakje katoenen pijpreinigers kan men op betaalbare maar effectieve wijze heel wat contacten reinigen (N.B.: schakel altijd eerst de apparatuur uit voordat de kabels worden losgenomen). Wattenstaafjes zijn erg handig voor het reinigen van 4mm banaanbussen en zelfs stopcontacten.

LET WEL: bij het reinigen van een stekkerdoos moet de stekker eerst uit het stopcontact worden genomen. Voor het reinigen van het stopcontact zelf moet de groep waartoe dat stopcontact behoort eerst in de stoppenkast worden uitgeschakeld. Controleer daarna met een poolchecker of de groep inderdaad is uitgeschakeld! Veiligheid voor alles, nietwaar? Met schone contactovergangen kan het weergavesysteem langdurig op hetzelfde niveau blijven presteren. Happy cleaning! 


EDITORS' CHOICE