TIP

Tip! Coax vervangen

Redactie HiFi.nl | 20 maart 2008

Televisie kijken en radio luisteren doen we vaak en veel. Het is daarom des te opvallender dat er over het algemeen zo weinig aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de gebruikte kabel. En dan gaat het niet over de interlinks, maar over de antennekabel of coax.

In het overgrote deel van de huishoudens komt de radio en TV “uit de muur”. Vanuit de meterkast, waar de kabel binnenkomt, loopt er dan een verbinding naar een vast punt in de huiskamer. De televisie en radio dienen door middel van een coaxiale kabel met die antenne-aansluiting worden verbonden. En daar gaat het vaak fout.

Onder de lezers van HiFi.nl mag het nut van betere interlinks en luidsprekerkabels als bekend worden beschouwd. Het is dan ook een raadsel waarom de keus bij het zoeken van een coaxkabel zo vaak op de goedkoopste bouwmarktkwaliteit of op de bij het apparaat meegeleverde kabel valt.

Deze kabels zijn vaak onvoldoende afgeschermd, en voorzien van inferieur geleidend materiaal. Die afscherming is van groot belang omdat er steeds meer stralingsbronnen zijn die een verslechtering van het signaal in de coaxkabel veroorzaken. Vooral mobiele telefonie en andere hoogfrequente radiogolven staan bekend om hun negatieve invloed. Een correct afgeschermde coax houdt meer dan 99% van deze storing buiten de deur, maar ook de kwaliteit van de geleiders (inclusief de pluggen!) is van groot belang.

Het vervangen van de antenne- oftewel coaxkabel door een beter exemplaar levert vaak meteen een verbetering van zowel beeld als geluid op. Denk aan mooiere kleuren, scherpere contouren, meer detail en dieptebeeld, maar ook minder hoorbare en zichtbare ruis.

Er zijn diverse bekende kabelmerken die naast interlinks en luidsprekerkabels ook coaxiale antennekabels in hun assortiment hebben. Kant en klaar, voorzien van goede pluggen, en meteen te gebruiken. Een iets goedkoper alternatief zijn de kabels van het merk Hirschmann, die bij goed gesorteerde bouwmarkten te koop zijn, en in ieder geval bij installatiebureaus en veel hifiwinkels.

Het voordeel van Hirschmann is dat de kabel vaak van de rol wordt verkocht, en men dus een precies afgemeten lengte kan bestellen. De pluggen van Hirschmann zijn van uitstekende kwaliteit, en je hoeft geen hogere graad in de elektrotechniek te hebben om ze te monteren. In de bouwmarkt zijn tegenwoordig voor minder dan een tientje ook speciale tangen te koop, speciaal  voor het perfect strippen van coax kabels.

Let er tenslotte op dat er zo min mogelijk (en liefst helemaal geen) splitters zitten tussen het wandcontact en het aan te sluiten apparaat. U zult versteld staan van het verschil.


EDITORS' CHOICE