REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Amy


Redactie HiFi.nl | 16 augustus 2015

De Britse documentairemaker Asif Kapadia spitte door honderden uren aan ruw beeldmateriaal van Amy Winehouse voor de definitieve documentaire over de in 2011 overleden zangeres. Het resultaat werd door Filmpjekijken.com beloond met 4,5 uit 5.

Winehouse brak wereldwijd door met haar tweede album Back to Black, met uiteraard de hitsingle Rehab. Daarnaast kwam ze vooral bekend te staan om haar losbandige levensstijl vol drank en drugs. En daar speelden ook de mannen in haar leven een grote rol bij. Echtgenoot Blake Civil-Fielder hielp haar aan haar eerste spuit heroïne. Vader Mitch wilde tot haar muzikale doorbraak weinig met zijn dochter te maken hebben. En haar latere manager Raye Cosbert deed weinig om het welzijn van zijn cliënte te beschermen.

Volgens hoofdredacteur Jochem Geerdink toont Kapadia op indrukwekkende wijze Winehouse' transformatie van vrolijk tienermeisje tot junkie. "Het zijn confronterende, wrange en hartverscheurende beelden. Met regelmatig haar muziek ter ondersteuning, zodat nog maar eens benadrukt wordt hoe persoonlijk - en goed! - de teksten van haar liedjes waren. Het zorgt voor een emotionele binding. Vooral het moment waarop we getuige zijn van de reactie van Winehouse op het winnen van de Grammy Award hakt er flink in."

Bij tijd en wijlen is de docu dan ook moeilijk om naar te kijken. "Als een soort ramptoerist ben je getuige van de destructie van een enorm muzikaal talent. Je voelt je onmachtig, raakt er steeds meer van overtuigd dat deze destructie met de juiste hulp afgewend had kunnen worden. Alhoewel in Winehouse waarschijnlijk al een flinke dosis zelfdestructie zat. Of zoals ze zelf aan het begin van de docu zegt: "Beroemd zal ik niet worden. En dat is prima, want ik kan er vast niet mee omgaan. Ik zou waarschijnlijk gek worden.""

De volledige recensie van Amy kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE