NIEUWSYamaha

Yamaha komt met Dolby Atmos-soundbar


Redactie HiFi.nl | 24 augustus 2015 | Yamaha

Yamaha presenteerde een nieuwe soundbar; de eerste ter wereld die uit de voeten kan met driedimensionaal Dolby Atmos-geluid. En dat wil zeggen dat je geen aanvullende (plafond)speakers nodig hebt en met enkel de soundbar al voorzien wordt van 3D-geluid.

De zogenaamde YSP-5600 gebruikt, net als andere producten - ook geschikt voor de MusicCast multiroom - uit de YSP-reeks van Yamaha, het gepatenteerde Intellibeam kalibratie-systeem, dat de eigenschappen van je kamer kan "meten" om zo het beste Dolby Atmos-geluid af te leveren. De traditionele extra speakers, inclusief plafond-speaker voor geluid uit de hoogte, zijn op deze manier niet meer nodig. Yamaha mikt met de soundbar dan ook vooral op mensen die geen ruimte hebben voor de hoeveelheid speakers die normaal gesproken nodig zijn voor Dolby Atmos.

De YSP-5600 is uitgerust met 44 luidsprekers, waarvan er 12 het Dolby Atmos-effect dat normaal gesproken uit de hoger geplaatste speakers komt nabootsen. Ook heeft hij twee ingebouwde subwoofers en een aparte - draadloze - subwoofer voor de lage tonen. Yamaha kondigde verder een firmware update aan voor later dit jaar. Daarmee wordt de soundbar gereed gemaakt voor DTS:X - het 3D-geluid van Atmos-concurrent DTS. De prijs in euro's is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat de soundbar niet bepaald goedkoop zal worden: in Engeland zal hij vanaf september verkrijgbaar zijn voor 1600 Britse ponden.

MERK

EDITORS' CHOICE