TIP

Tip! 75 Ohm afsluitplug

Redactie HiFi.nl | 29 april 2008

De meeste CD/SACD/DVD-spelers zijn van één of meerdere digitale uitgangen voorzien, meestal zowel optisch als elektrisch. De elektrische S/PDIF uitgang wenst te worden afgesloten met een impedantie van 75 Ohm, vandaar dat ongebalanceerde digitale interconnects als 75 Ohm Coax (al dan niet meervoudig afgeschermd) zijn uitgevoerd.

Overigens kan een ongebalanceerde elektrische digitale uitgang als Cinchbus of BNC chassisdeel zijn uitgevoerd. Een ongebuikte -en dus onafgesloten- digitale uitgang kan voor klankmatige nadelen zorgen wanneer die uitgang actief blijft (bij sommige spelers kan men de digitale uitgang uitschakelen -of wordt het automatisch uitgeschakeld- wanneer het niet in gebruik is). In dat geval is het verstandig om een 75 Ohm afsluitplug te maken, iets wat in principe vrij eenvoudig is; men neme twee 150 Ohm (1- of 2 procent) weerstandjes, die parallel worden geschakeld.

Tip: meet ze eerst met een multimeter door en check of ze samen zo dicht mogelijk bij 75 Ohm komen (componenten -en dus ook weerstanden- wijken altijd wat af van hun nominale waarde). Mits de weerstanden fysiek klein genoeg zijn, kunnen ze zowel in een goede kwaliteit BNC connector als Cinchplug worden gesoldeerd (zie afbeelding). De gevoeligheid voor het afsluiten van een onbenutte elektrische digitale uitgang verschilt van geval tot geval maar wanneer men een speler heeft die zeer ontvankelijk is voor deze tweak zal men worden beloond met meer rust, overzicht of zelfs meer ruimtelijkheid. Happy Loading!


EDITORS' CHOICE