REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Straight Outta Compton


Redactie HiFi.nl | 06 september 2015

Eind jaren tachtig zette het hip hop collectief N.W.A. (met onder meer Ice Cube en Dr. Dre) de gangster rap definitief op de kaart. De biopic over de "rise and fall" van de beruchte groep, die in hun originele samenstelling slechts 1 album uitbrachten, werd door Filmpjekijken.com beloond met 3,5 uit 5.

Geproduceerd door Cube en Dr. Dre zelf en geregisseerd door F. Gary Gray (Friday, The Negotiator) vertelt Straight Outta Compton het verhaal achter (naar eigen zeggen) the world's most dangerous group, en hoe die rapformatie en zijn leden het muzieklandschap voorgoed veranderden. De film bestrijkt grofweg tien jaar, van de begindagen van N.W.A. en Ruthless Records tot kort na de dood van Eazy-E, toen de groep al uit elkaar was. Regisseur Gray kiest voor de klassieke stap-voor-stap aanpak, waarin vrijwel elke noemenswaardige gebeurtenis aan bod komt, al dan niet in ietwat geromantiseerde vorm.

Volgens redacteur - en DJ van het voormalige Osdorp Posse - Daan Snouk Hurgronje is vooral de eerste helft van de film erg sterk. "De vijf centrale personages, met naast kopstukken Dre, Cube en Eazy ook nog MC Ren en DJ Yella, zijn stuk voor stuk goed gecast. We zien de boyz 'n the hood knokken (soms letterlijk) voor acceptatie van hun muziek, maar het opgebouwde momentum gaat verloren zodra de financiŽn, labelpolitiek en persoonlijke vendetta's om de hoek komen kijken. Hoewel emotioneel geladen (met onder meer het overlijden van Eazy-E), voelt de tweede helft bijna als een verplichte invuloefening."

Toch blijft de film door onder meer het acteerwerk ook richting het einde nog overeind. "Ice Cube's zoon O'Shea Jackson Jr. zet een sprekende gelijkenis van zijn vader neer, zowel wat betreft fysieke verschijning als intensiteit, maar het magnetische middelpunt van Straight Outta Compton is Jason Mitchell als Eazy-E. Als Cube binnen N.W.A. het geweten was en Dre het gevoel, dan was Eazy het ongefilterde instinct. Deels goedlachse joker, deels berekenende gangster. Naast gedoodverfde frontman was hij door zijn relatie met manager Jerry Heller ook de link met de gevestigde orde, de blanke buitenwereld."

Volgens Hurgronje is de film niet enkel geschikt voor hip hop fanaten. Hij concludeert: "Met liefde gemaakt en zonder te verzanden in melodramatische verheerlijking, biedt Straight Outta Compton de fans een welkome blik achter de schermen van al die iconische muziek en videoclips, terwijl de alledaagse biosganger zonder zwarte L.A. Raiders-pet op kan genieten van een boeiend stukje rock & roll geschiedenis."

De volledige recensie van Straight Outta Compton kun je hier teruglezen.

EDITORS' CHOICE