TIP

Tip! Nieuwe arm voor oud loopwerk

Redactie HiFi.nl | 26 juni 2008

Veel muziekliefhebbers die er over denken om weer met vinyl aan de slag te gaan hebben nog een oude platenspeler in huis die al dan niet meer functioneert. Wanneer het om een echte analoge klassieker gaat zoals een Garrard 301/401, een Thorens TD 124, 125, 126, 150, 160 (of een later goed model) of bijvoorbeeld een Lenco L75, dan is het meer dan zinvol om over een reparatie of restauratie te denken.

Die loopwerken zijn terecht zeer geliefd en kunnen na een opknapbeurt weer vele jaren luisterplezier bieden. De toonarmen die bij sommige klassieke loopwerken werden geleverd zijn vaak van minder goede kwaliteit als het loopwerk of minder geschikt voor moderne aftasters. Daar komt nog bij dat toonarmen veel kwetsbaarder zijn dan loopwerken en niet zelden zal blijken dat de arm meer is aangetast door de tand des tijds. Er zijn uitzonderingen zoals de fameuze S.M.E. 3000 Series (voor klassieke S.M.E. armen zijn veel onderdelen nog leverbaar) of professionele modellen van Ortofon en E.M.T.


(Pro-Ject 9cc carbon arm)

Het restaureren van minder hoogwaardige oer-armen is vaak weinig zinvol omdat de kosten dan niet opwegen tegen het resultaat. Wie bijvoorbeeld een leuke Thorens TD 150 met een `gare` Thorens arm heeft, zou er over kunnen denken om die arm te laten vervangen door een nieuw, modern exemplaar. Dat hoeft overigens geen fortuin te kosten; behalve de wereldwijd geliefde Rega/Moth RB 250 zijn er ook betaalbare en goede armen verkrijgbaar van Jelco, Roksan en Pro-Ject. Hoogwaardige vinyl-klassiekers verdienen een tweede leven en gelukkig zijn er verschillende analoog-specialisten in de BeNeLux die in staat zijn om zo`n dijk van een loopwerkveteraan op te knappen en van een goede en redelijk betaalbare toonarm/element combinatie te voorzien. Happy Tracking!


EDITORS' CHOICE