REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Slow West


Redactie HiFi.nl | 20 september 2015

De Schotse regisseur John Maclean brengt de western terug met het eigenzinnige - in Nieuw-Zeeland opgenomen - Slow West. De Duits-Ierse Michael Fassbender speelt als mysterieuze vreemdeling de hoofdrol. Filmpjekijken.com beloonde de film met 4 uit 5.

Fassbender speelt de mysterieuze reiziger Silas die de naļeve tiener Jay (Kodi Smit-McPhee - volgend jaar ook met Fassbender te zien in X-Men: Apocalypse) beschermt tijdens zijn zoektocht naar zijn verloren liefde. Wat de jongen echter niet weet is dat zijn nieuwe beschermengel eigen plannen heeft met het meisje (Caren Pistorius) en haar vader (Rory McCann - The Hound uit Game of Thrones). Acteur Ben Mendelshon (bekend van de gevangenisfilm Starred Up) speelt een outlaw bendeleider die achter Smith-McPhee aanzit.

Volgens redactrice Elise van Dam is Slow West een western als geen andere. "In al zijn traagheid meandert Slow West van melancholie naar romantiek, van donkere introspectie naar opmerkelijk lichte humor. Het is wonderlijk hoe Maclean al die elementen weet samen te smelten tot een film die toch coherent en zelfzeker aanvoelt. Er wordt dronken over boomstronken gestruikeld en Ben Mendelsohn loopt rond in een groteske wollen jas, maar het draagt allemaal bij aan de tamelijk unieke sfeer die Slow West weet te genereren."

Ook de manier waarop de film geschoten is draagt bij aan die unieke sfeer. "Het landschap waar Jay en Silas doorheen trekken wordt fenomenaal in beeld gebracht door cinematograaf Robbie Ryan, die eerder samenwerkte met onder meer Ken Loach en Andrea Arnold. De kraakheldere kleuren en scherpte herinneren aan Technicolor-westerns als The Naked Spur en Man of the West, maar soms is een stukje van het beeld plots wazig, alsof we kijken naar een wereld die al bezig is uitgevaagd te worden. En dat is ook zo. Slow West is een western die zich beweegt in een wereld die niet meer het domein van de western is."

De volledige recensie van Slow West kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE