TIP

Tip! Afgeschermd netsnoer gebuiken

Redactie HiFi.nl | 03 juli 2008

De moderne mens -en dus ook de moderne audiofiel- heeft veel te maken met stoorbronnen en instraling, vaak hoogfrequent maar ook laagfrequent. In veel gevallen wordt ons geliefde weergavesysteem aangevallen door storingen van PC`s , DECT telefoons of ander hoogfrequent gespuis zoals GSM`s.

Onze eigen lichtnetkabels en verdeelstrippen kunnen echter directe bronnen van stoorvelden vormen, met name voor de platenspeler en zijn Phono-voorversterker. Aardig wat platenspelers zijn voorzien van een IEC lichtnet-ingang (op het chassis of op hun externe voeding). Het is dan verstandig om ze van een afgeschermde lichtnetkabel te voorzien. D/A omzetters zijn binnen de weergaveketen vaak de grootste stoorbronnen en het is daarom van belang dat digitale bronnen niet alleen via goed afgeschermde lichtnetkabels worden aangesloten maar ook een eigen gefilterde lichtnetuitgang op de verdeeldoos hebben (of een eigen serie-lichtnetfilter tussen het stopcontact en het apparaat). Daardoor zullen de stoorvelden achter het audiomeubel beduidend kleiner worden en (hopelijk) zullen goede seriefilters voorkomen dat de apparaten elkaar elektrisch vervuilen.

Een afgeschermde lichtnetkabel hoeft op zich geen fortuin te kosten; de klassieke en alom geliefde Belden kabel is waarschijnlijk de beste value-for-money optie terwijl de Supra Lo-Rad en QED P-MC lichtnetkabels voor iets meer geld nog betere prestaties bieden. De lichtnetstrip zelf moet natuurlijk ook zijn afgeschermd en op dit punt kunnen onder andere de vriendelijk geprijsde aluminium verdeeldozen van Supra (MD) en QED (Qonduit) worden aanbevolen. Happy Shielding!


EDITORS' CHOICE