TIP

Tip! Betere headshell voor platenspeler

Redactie HiFi.nl | 10 juli 2008

Alhoewel de meeste moderne toonarmen een vaste armkop hebben (sommige armbuizen zijn zelfs uit één stuk vervaardigd, zoals die van de S.M.E. Series IV en V) zijn er nog veel hoogwaardige klassiekers met losneembare armkoppen -oftewel headshells- in gebruik.

Met name in Japan is men nog altijd gecharmeerd van losneembare headshells omdat men dan meerdere elementen gemakkelijk kan uitwisselen (veel Japanse platenspelers hebben zelfs twee armen; een zware en een middelzware).

Ook in Europa zijn dergelijke toonarmen veel in gebruik en met name de 12 Inch versies van de beroemde S.M.E. 3000 Series toonarm en de Ortofon armen zijn momenteel erg populair. De headshells die af fabriek bij dergelijke armen werden geleverd zijn vaak uit dun plaatmetaal vervaardigd, geen ideaal platform voor Moving Coil aftasters die veel mechanische energie in de arm kunnen wegzetten. Gelukkig zijn er momenteel meer hoogwaardige headshells dan ooit te voren verkrijgbaar. Zo levert Yamamoto een uitgebreide lijn aan handgemaakte houten headshells, gemaakt van buxus, Kersen of andere exotische houtsoorten die elk hun eigen karakteristieke eigenschappen hebben maar allemaal anti-resonant zijn. Ook Ortofon (importeur: Acson) levert sinds kort een houten armkop en het Japanse merk Jelco (importeur: Tonar) levert reeds jaren een uiterst lichte maar zeer rigide magnesium headshell voorzien van OFC bedrading (zie afbeelding).

De prijzen van die headshells lopen uiteen maar ze hebben twee dingen met elkaar gemeen; ze zorgen allemaal voor een meer stabiel en minder resonant platform en zijn van hoogwaardige armkopdraadjes voorzien. Happy Mounting!


EDITORS' CHOICE