TIP

Tip! Krimpkous om pluggen aanbrengen

Redactie HiFi.nl | 17 juli 2008

Kabels met aangegoten pluggen zijn een zeldzaamheid in de High End audiowereld. Hoogwaardige lichtnetkabels en HDMI kabels zijn vaak van aangegoten pluggen voorzien (denk aan QED) en dat heeft zijn voordelen, zowel qua veiligheid als mechanische stabiliteit. Cinch, XLR of banaan (4mm) pluggen zijn meestal los uitgevoerd. Op zich is dat wel prettig want men kan dan een zelf gekozen plug met een gewenste lengte van een bepaald type kabel combineren.

Toch zit hem daar de mechanische kneep; veel pluggen zijn niet in staat om aan de achterzijde een goede grip op de gekozen kabel te houden omdat die te slank is. Bij het hanteren en aansluiten/loskoppelen van de kabels zal er dan mechanische stress in de interne connecties ontstaan waardoor ofwel aders kunnen afbreken of de isolatie gaat verschuiven. Een zeer effectieve remedie is het toepassen van krimpkous (getuige de brede inzet van dat materiaal in de High End kabelwereld). Kies een krimpkous die om de plug past maar ook ver genoeg zal krimpen om strak om de kabel te passen (rek de kous voor het plug-gedeelte desnoods wat op met een gebogen puntbektang).

Met deze aanpassing slaat men meerdere vliegen in één klap; wanneer men de kous om de plug en ten minste enkele centimeters om de kabel krimpt zal dat buig-stress opvangen, de plug-entree afsluiten voor stof en de plug zelf mechanisch dempen. Mede dankzij dat laaste punt is het niet ondenkbaar dat de kabels in kwestie ook iets beter gaan presteren. Wie zijn of haar pluggen te fraai vindt om ze te bedekken kan transparante krimpkous toepassen. Happy Crimping!


EDITORS' CHOICE