TIP

Tip! Armlift

Redactie HiFi.nl | 07 augustus 2008

De meeste moderne toonarmen zijn van een integrale armlift voorzien (meestal hydraulisch, soms magnetisch). Er zijn echter uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld de Naim ARO (Arrow) uni-pivot toonarm. Tot voor kort kon men voor de Naim arm een losse armlift bestellen: de Aromatic (je moet het de Britten nageven; ze kunnen als geen ander volk maffe namen bedenken) maar helaas is die lift uit productie genomen.

Jammer voor Naimisten maar er zijn meer hoogwaardige armen die zonder lift werden of worden geleverd zoals de professionele EMT 977 `Banana` toonarm.

Alhoewel er hardcore vinylisten zijn die zulke toonarmen uit de losse pols opzetten, zullen er ook analoogliefhebbers zijn die zo`n arm graag van een lift zouden willen voorzien (klassieke Moving Coil aftasters hebben vaak een zeer stugge ophanging maar moderne MC`s zijn beduidend gevoeliger voor een kleine `oeps` beweging tijdens het opzetten).

Het Japanse merk Jelco (importeur: Tonar) maakt een fraaie hydraulische armlift (zie foto) die zij niet alleen voor eigen gebruik maken maar ook leveren aan vele fameuze audiofabrikanten (onder andere Roksan, Bob Graham en V.P.I). De Jelco lift is dus los leverbaar en zou in principe voor elke toonarm dienst kunnen doen. Gezien zo`n lift normaliter in een steun wordt ingeklemd, wordt hij zonder montagemateriaal geleverd maar men zou hem tijdelijk aan de armboard of het chassis van de platenspeler kunnen bevestigen met behulp van Blu-Tack (verkrijgbaar bij High Fidelity Discs) zodat de ideale positie kan worden gevonden. Een meer permanente (en rigide) steun zou ofwel uit hout kunnen worden vervaardigd -of als men iemand met een draaibank kent; uit aluminium.

Een goede armlift behoedt LP`s en het aftastelement voor eventuele schade maar zorgt ook voor een groter bedieningsgemak.
Happy Lifting!


EDITORS' CHOICE