TIP

Tip! Stroboscoopschijf

Redactie HiFi.nl | 14 augustus 2008

Platenspelerloopwerken worden hoofdzakelijk gebruikt voor het standaard langspeel-toerental; 33 1/3 omwentelingen per minuut. 45 RPM (oftewel: Rounds Per Minute) wordt meestal verkregen door de aandrijfsnaar om een tweede loopvlak (met een grotere diameter) van de motorpoelie te leggen.

Bij veel moderne High End loopwerken is de motor in een eigen behuizing ondergebracht die los van het chassis/subchassis staat. En daar zit hem de kneep; bij bepaalde modellen (zoals die van Basis, Clearaudio, etc.) zou men de motorunit zowel naast als achter het loopwerk kunnen plaatsen. Daarnaast kan de afstand tot het chassis variëren, wat zijn invloed heeft op de snaarspanning. Ook de hoogte van de motorpoelie ten opzichte van het draaiplateau kan men bij dergelijk platenspelers vaak instellen (bijvoorbeeld: een snaar die het plateau onder, in het midden of boven raakt). Dat is vaak noodzakelijk omdat de snaar voor een ander toerental ook op een ander poelie-niveau komt te liggen. Al die factoren kunnen behalve de uiteindelijke prestaties van zo`n loopwerk ook het toerental beïnvloeden.

Dergelijke loopwerken hebben in de meeste gevallen wel een hoogwaardige motor maar geen elektronische motoraansturing met potmeters waarmee het toerental kan worden ingesteld. De juiste afregeling zal men dus met de bovengenoemde mechanische variabelen moeten bewerkstelligen.

Een stroboscoopschijf zoals de Clearaudio Strobodisc (verkrijgbaar via High Fidelity Dics) is een onmisbaar stuk gereedschap voor het controleren van de omloopsnelheden en dat geldt in principe voor alle platenspelers (sommige loopwerken hebben een ingebouwde stroboscoop). Met de Strobodisc kan men behalve 33 1/3 en 45 ook 78 toeren controleren. Afhankelijk van de vorm van de motorpoelie -en de snaar- kan de hoek waaronder de poelie de snaar aandrijft ook invloed hebben op het toerental. De motorunit hoeft dan slechts een fractie naar- of van het plateau te worden gekanteld; maak steeds kleine aanpassingen en laat het loopwerk vervolgens tot rust komen; op de stroboscoopschijf zal men kunnen zien wanneer het toerental is gestabiliseerd. Happy Revolving! 


EDITORS' CHOICE