TIP

Tip! Optimalisering Stereobeeld

Redactie HiFi.nl | 18 september 2008

Dat de akoestiek van een ruimte een zeer grote invloed heeft op de weergavekwaliteit van een bepaald muzieksysteem staat als een paal boven water. Niet algemeen bekend is het feit dat objecten met een behoorlijke massa ook hun invloed op de weergave -namelijk het Stereobeeld- hebben.

Dat klinkt mischien gek maar het is bij veel professionele audiofielen een bekend fenomeen. Grote meubels of voorwerpen met een hoge massa vormen namelijk een soort akoestische magneet voor lagere frequenties. Wanneer een groot en zwaar voorwerp zich vlakbij de geluidsbronnen bevindt maar asymmetrisch ten opzichte van de weergevers staat opgesteld, zal het Stereobeeld de neiging hebben om enigzins naar dat zware voorwerp te trekken. Nogmaals; de invloed is in de meeste gevallen slechts klein, maar gezien audiofielen veel tijd en moeite steken in het opbouwen van een weergavesysteem, leek het ons van belang om dit fenomeen te noemen in een weektip.

Wanneer het zware voorwerp een antieke kast of een ander tamelijk permanent meubelstuk betreft, zal men een eventuele disbalans van het Stereobeeld op een andere manier moeten corrigeren (wij gaan er overigens van uit dat de luidprekers in kwestie reeds gespiegeld en met een correcte inwaardse focus staan opgesteld). Wanneer het audiomeubel tussen de weergevers maar uit het midden staat, zou een meer symmetrische opstelling voor een betere laterale balans kunnen zorgen. Het is echter mogelijk dat de ruimte zelf het Stereobeeld één kant op trekt. In dat geval zal men aan speciale akoestische aanpassingen moeten denken.

Let wel: zoals Peter Walker uitlegt in zijn artikel "Tot U Spreekt De Kamer" (verkrijgbaar bij Transtec en te lezen op HiFi.nl); het verplaatsen van kleine dingen zoals een telefoon of een asbak zal geen auditieve zoden aan de klankdijk zetten. Het gaat om grote, zware voorwerpen die anders kunnen worden opgesteld, zonder dat het voor onvrede in de huislijke kring zorgt. Overigens kunnen grote kamerplanten (we hebben het over joekels in zware potten) die in de buurt van de luidsprekers staan een een aardige invloed hebben op zowel de akoestiek als de Stereoafbeelding. Happy Positioning!


EDITORS' CHOICE