ARTIKEL

Review: Hifi-show WTC Leeuwarden

Menno Bonnema | 14 oktober 2015

Op zaterdag 10 en zondag 11 oktober was het WTC Hotel in Leeuwarden decor voor een groot hifi-multimedia event. De druk bezochte show stelde de aanwezigen in staat kennis te maken met, of zich verder te verdiepen in audioproducten van heel veel verschillende merken én prijzen. Er viel veel moois te beluisteren. En even leek het of Bob Dylan in levende lijve aanwezig was…



Terwijl de winterzon het zondag overnam van het nazomerweer op de dag ervoor, wisten veel muziekliefhebbers hun weg te vinden naar het WTC hotel in Leeuwarden. Daar vond voor de tweede keer het Nationaal Hifi & Multimedia Event plaats. Was verleden jaar ijsstadion Thialf nog the place to be, dit jaar werd gekozen voor het WTC in de Friese hoofdstad. Omdat Thialf momenteel nog in de verbouwsteigers staat, moest gekozen worden voor een andere locatie. Grappig detail: naast het WTC is net de concurrerende ijsbaan voor Thialf geopend. Bezoekers hadden dus alsnog hun schaatsen mee kunnen nemen, maar dit terzijde. 



Ambiance
Bij binnenkomst in het WTC viel gelijk de sfeervolle ambiance op. De ruime entree biedt een goede inkijk op de rest van de ruimte die voor dit audio-event is ingezet. Gastheer en medeorganisator Durk de Heij van It Harkstee heette zo veel mogelijk bezoekers persoonlijk welkom. Wat vervolgens ook opviel, is dat er na de ruime entree een duidelijke weg is naar de verschillende zalen: op de begane grond dan wel de eerste of tweede verdieping. Sommige deelnemers stonden zelfs in de open ruimte. En hoewel je zou verwachten dat dat qua geluidsproductie storend zou werken, doet dat het in het geheel niet. Het WTC blijkt over een aangenaam geluidsabsorberend vermogen te beschikken, waardoor er bijna nergens sprake was van een kakofonie van geluiden. Chapeau voor de keus van de organisatie.

Bezoekers en deelnemers
Wij bezochten de show op zondag. Durk de Heij wist ons te melden dat het op de dag ervoor behoorlijk druk was geweest met bezoekers. Op de tweede dag leek het iets rustiger, maar was er zeker nog sprake van een gezellige aanloop. Er was voor de muziekliefhebbers dan ook voldoende te zien en vooral te horen natuurlijk. Een breed scala aan audiomerken gaf acte de présence. Daarnaast waren vooral de open ruimtes bezet door stands met cd’s en vinyl, de geluidsdrager die weer helemaal terug is van (nooit?) weggeweest. In de wandelgangen vingen wij zelfs nog op dat ook het cassettebandje een revival aan het maken is. 



Voor elk wat wils
Het leuke van zo’n audioshow is natuurlijk dat je eindelijk eens van op korte afstand verschillende geluidssystemen met elkaar kunt vergelijken. Dat was zeker mogelijk op de hifishow. Audiosets variërend van circa 1000 euro tot naar verluid zelfs boven de 100.000 euro waren te beluisteren in het WTC. Voor die laatste categorie is natuurlijk maar een zeer beperkte doelgroep beschikbaar. Maar zoals het op een autobeurs ook leuk is om een Ferrari te aanschouwen, zo is het op een audio-event wel eens prettig om te horen wat er zich in de allerhoogste divisie afspeelt. 

 


EDITORS' CHOICE