REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - The Lobster


Redactie HiFi.nl | 25 oktober 2015

Onze bioscooptip van deze week is Cannes-favoriet The Lobster. De absurde romantische komedie van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (Dogtooth) won op het festival de juryprijs en gooide ook hoge ogen tijdens het Toronto International Film Festival. Filmpjekijken.com beloonde de film met bijna de volle score.

The Lobster speelt zich af in een dystopische toekomst waarin men een hekel heeft aan mensen die op latere leeftijd nog vrijgezel zijn. Velen van hen worden overgeplaatst naar een plek die bekend staat als het hotel. Daar krijgen ze 45 dagen de tijd om een geschikte partner te vinden. Als ze dat niet lukt worden ze veranderd in een dier naar keuze (!) en vrijgelaten in de natuur. Colin Farrell speelt een van de hotelgasten en wordt verliefd op buitenstaander Rachel Weisz (Oz The Great and Powerful), die met een andere genootschap van mensen in de bossen leeft.

The Lobster is zijn eerste Engelstalige film, maar volgens redactrice Elise van Dam bevat de film nog steeds hetzelfde type bizarre humor als het werk dat de Griekse regisseur in eigen land maakte. "Lanthimos’ humor is nog altijd zwart en curieus. En dat is heuglijk nieuws. Zijn films zijn geen diepzinnige studies waar je veel achter hoeft te zoeken. Het zijn perfect uitgevoerde bouwwerken van absurdisme. En uiteraard laat de absurde omkering van onze werkelijkheid zien dat ook die werkelijkheid absurd is. Of eigenlijk is het niet eens een omkering, maar een uitvergroting."

Voor liefhebbers van absurdisme - en Colin Farrell die eindelijk weer een echt goede rol speelt - is de film dus verplichte kost. "Van de ontregelende voice-over die soms letterlijk herhaalt wat net is gezegd tot de prachtig gechoreografeerde scène waarin door de hotelgasten met verdovende pijlen op in het bos levende loners wordt gejaagd om extra dagen te kopen; The Lobster is absurdisme op zijn best. Een volstrekt uniek en bizar universum waar de mens in al zijn hopeloze onzinnigheid van situatie naar situatie struikelt. Met altijd maar die drang om in weerwil van alles de volgende dag te halen."

De volledige recensie van The Lobster kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE