TIP

Platenspeler ontkoppelen

Redactie HiFi.nl | 11 september 2008

Platenspelers zijn elektromechanische bronnen en mede daarom tamelijk gevoelig voor akoestische en mechanische invloeden van buitenaf. Vroeger (in feite nauwelijks tien jaar geleden) waren de meeste toploopwerken van een ontkoppeld subchassis voorzien (via veren, hydraulische/pneumatische systemen of Sorbothane). Tegenwoordig zien we steeds vaker loopwerken met een rigide chassis.



Townshend Seismic Sink

Dergelijke platenspelers zullen eerder voor mechanische en akoestische terugkoppeling zorgen wanneer ze niet op een effectief isolerende/ontkoppelende ondergrond worden opgesteld. Een stabiel audiomeubel is vaak voldoende voor een loopwerk met een ontkoppeld subchassis zoals de Linn LP12, wiens subchassis specifiek is ontworpen op een zo hoog mogelijke isolatie tegen akoestische terugkoppeling. Toch geldt voor elke platenspeler -en dus ook subchassis-typen: plaats ze nooit direct voor of dichtbij een (sub-) woofer. Laagfrequent-unit`s vormen zowel op het akoestische als het mechanische vlak de grootste stoorbronnen voor een platenspeler. Wanneer de luisterruimte vrij compact is zal de afstand tussen de platenspeler en de luidsprekers nooit erg groot zijn. Een stabiel meubel wat hoger is dan de luidsprekers kan dan uitkomst bieden. Een houten vloer kan roet in het auditieve eten gooien omdat een hoog meubel bij verende vloerplanken teveel kan gaan bewegen. Wanneer dat het geval is kan men de platenspeler op een muurbeugel (zoals de Quadraspire Q4 Wallbracket) plaatsen.


Quadraspire Q4 Wallbracket

Sommige loopwerken zonder een subchassis zullen behalve een rigide ondergrond en een opstelling met minimale akoestische invloeden extra isolatie nodig hebben, met name wanneer de luidsprekers veel energie in de vloer wegzetten. De Townshend Seismic Sink en EquaRack Footers behoren tot de meest effectieve ontkoppelaars en zorgen niet zelden voor een beduidende verbetering van de weergave. Let wel: elk loopwerk (en elke situatie) zal zijn specifieke mechanische wensen hebben, dus: try before you buy.

Happy Decoupling!


EDITORS' CHOICE