TIP

Tip! Elementen non-magnetisch monteren

Redactie HiFi.nl | 02 oktober 2008

Moving Coil aftastelementen zijn al geruime tijd heer en meester in de vinylsferen en menig audiofiel zal daarom een MC in zijn of haar toonarm hebben gemonteerd -of laten monteren. Het is mogelijk dat men daar stalen montagemateriaal voor heeft gebruikt want `degelijke` stalen boutjes en moertjes zijn de laatste jaren erg in trek.

Met degelijkheid is op zich niets mis maar wanneer de relatief krachtige interne magneet van een MC aftaster van buiten wordt geflankeerd door magnetisch oplaadbaar montagemateriaal, zal dat een negatieve uitwerking hebben op de prestaties van de generator. Veel element-fabrikanten leveren daarom aluminium of messing montagemateriaal bij hun producten (met name Ortofon heeft een zeer goede reputatie op dit gebied). Het is aan te bevelen om bij het uitbouwen van een oude aftaster of het aanschaffen van een nieuw exemplaar te controleren of de huidige of meegeleverde boutjes non-magnetisch zijn. Voor vinylisten die hun element met een volgens de Rega/Linn zienswijze muurvaste torque willen aandraaien zijn speciale non-magnetische imbusboutjes en moertjes verkrijgbaar zoals de Extreme Phono Alloy Mounting Kit (zie Foto).

Overigens is het van belang dat er ook wordt gewerkt met non-magnetisch gereedschap (merken als Ortofon, Dynavector, van den Hul, Benz Micro en Nagaoka leveren niet alleen de juiste boutjes maar ook speciale mini-schroevendraaiers mee). Let wel: dit is een tip voor analoogliefhebbers die bedreven zijn in het werken met aftasters en is niet bedoeld om Audiophilia Nervosa op te wekken. Het is iets om in het achterhoofd te houden voor wanneer men de naald laat controleren (wat wij van HiFi.nl kunnen aanbevelen) of wanneer er van element wordt gewisseld. Happy Mounting!


EDITORS' CHOICE