TIP

Tip! VTA aanpassen voor Rega RB armen

Redactie HiFi.nl | 09 oktober 2008

De Rega RB toonarmen zijn wereldwijd zeer populair (met name de RB 250), getuige de vele OEM-versies (Moth, Michell, etc.) die worden aangeboden. Zowel de oude uitvoeringen (met een bevestiging door middel van één grote moer) als de huidige versies (met driepunts bevestiging) missen iets wat veel audiofielen graag zien; een in hoogte verstelbare basis.

Toonarmen met een zogeheten V.T.A. regeling (Vertical Tracking Angle) zijn niet alleen meer compatibel met uiteenlopende element-ontwerpen maar bieden de gebruiker ook de mogelijkheid tot fijnregeling van de vertikale aftasthoek. Naaldtippen hebben door hun slijpvorm en positie (ten opzichte van het cantilever en de generator) een voorkeur voor een bepaalde aftasthoek (sommige elementfabrikanten specificeren de optimale aftasthoek in de handleiding).

De gekozen naalddruk en de V.T.A. bepalen de uiteindelijke hoek waaronder de naald in de groef zal staan. Gezien moderne fine-line naaldslijpen extra gevoelig zijn voor een optimale V.T.A. is het van belang dat men de hoogte van het vertikale armlager kan instellen.

Gelukkig worden er voor de oude uitvoering van de geliefde RB toonarmen zowel ophoogringen als traploos instelbare V.T.A. adjusters gemaakt zoals de Britse Origin Live `VTA Riser` (zie foto hierboven).

De meest complexe Rega-V.T.A. basis is die van Pete Riggle (zie foto hierboven); een zeer fraaie contraptie die voor een continue (ook tijdens aftasten) instelbare hoogte zorgt. Een integrale steun voorkomt dat de armbasis om zijn as gaat draaien. Voor de RB-armen met driepunts montage zou men ophoogringen (kunststof of metaal) kunnen gebruiken. Check voor aankoop altijd of de V.T.A. aanpassing die men op het oog heeft wel past op de eigen platenspeler. Happy Adjusting!


EDITORS' CHOICE