TIP

Tip! Blu-Tack als VTA Hulp

Redactie HiFi.nl | 06 november 2008

De uiteindelijke prestaties van een platenspeler vallen of staan bij het correct afregelen van de toonarm/element combinatie. Eén van de lastigere klusjes is het optimaliseren van de vertikale aftasthoek in de lengte-as, oftewel: V.T.A. (Vertical Tracking Angle).

Sommige toonarmen hebben een armbasis-klem die zijwaardse druk blijft uitoefenen op het lagerhuis van het horizontale lager, zelfs wanneer de klembout(en) een halve slag zijn losgedraaid (denk aan: S.M.E. en Helius). Voor Rega RB toonarmen bestaan er VTA-bussen met intern schroefdraad, waarmee de toonarmbasis traploos in hoogte kan worden versteld (de Origin Live VTA Riser en Pete Riggle VTA Base). Eigenaren van dergelijke toonarmen of VTA-risers hebben een gemakkelijker analoog leven en hoeven zich niets van deze tip aan te trekken. Deze tip is namelijk gericht op de vinylisten die hun toonarm tijdens het losdraaien van de VTA-bout moeten vasthouden om te voorkomen dat de arm met een klap zijn basis ontmoet (Pro-Ject, Jelco, Audio Quest, Linn, S.M.E. 3000 Series, etc.).

Niet alleen is het lastig om bepaalde lagerhuizen vast te houden, het is verdraaid lastig om de arm zonder blokkering op exact de juiste hoogte te houden en hem vervolgens een tikkie hoger of lager te zetten, alvorens de bout weer aan te draaien. De kans bestaat dat men het doel (een halve milimeter omlaag overschiet, of zelfs weer op de oude positie uitkomt. Het leven van een platofiel is zwaar. Maar, zoals altijd in audioland, biedt Blu-Tack uitkomst: Men kan een blob Blu-Tack aanbrengen tussen de armbasis en de onderkant van het lagerblok (of de bracket waar de armlift in is geklemd).

Het is van belang dat die blob groot en stevig genoeg is en goed contact maakt met zowel de ondergrond als de arm (zie lijntekening) zodat de arm op zijn plaats blijft bij het losdraaien van de V.T.A.-bout. Met de arm enkel ondersteund door Blu-Tack is het eenvoudig om hem een fractie hoger of lager te zetten voordat hij weer wordt ingeklemd. Happy Adjusting!


EDITORS' CHOICE