TIP

Tip! Aardedraad voor RB 250/300 toonarm

Redactie HiFi.nl | 27 november 2008

De Rega/Moth/Goldring/etc. RB-250 en RB-300 zijn alom geliefde toonarmen, mede vanwege de bijzonder goede value for money die door deze degelijke Britse armen wordt geboden. Veel vinylisten gebruiken een Moving Coil aftaster in combinatie met hun RB-toonarm en alhoewel dat in de meeste gevallen prima werkt, worden -met name meer kostbare MC`s- wat tekort gedaan door de externe toonarmkabels.

De algehele kwaliteit van de standaard RB-250 kabel laat te wensen over maar dat is op zich niet het uitgangspunt van deze weektip. De externe kabel wordt in de arm via de signaal-return (shield) van één kanaal met de massadraad van het lagerhuis verbonden. Die layout beperkt de aardingsmogelijkheden en zorgt in feite voor een lichte asymmetrie van de twee kanalen. Een separate aardedraad die direct vanaf het lagerhuis loopt kan voor een betere aarding zorgen gezien de chassis-aarde en signaal-aarde bij (de meeste) Phonotrappen gescheiden zijn.

Let wel: het ombouwen van een fijnmechanisch product zoals een toonarm kan men het beste door een expertieve technicus laten uitvoeren. Wanneer er tegelijkertijd een betere bekabeling wordt geïnstalleerd slaat men twee audiofiele vliegen in één klap (de arm ligt dan immers al gedeeltelijk uit elkaar). Er zijn aardig wat kabel-upgrades verkrijgbaar voor RB toonarmen maar het meest fameuze en uitgekristaliseerde pakket is de Incognito Rewire Kit (ontwikkeld door wijle analoog-guru Garth Philippe). Optimale aarding, kanaalsymmetrie en geleiding zijn onmisbaar in het microVolt/miliVolt-universum van vinylaftasters en herbedrading kan daarom zijn auditieve vruchten afwerpen, mits het vakkundig is uitgevoerd. Happy Rewiring!


EDITORS' CHOICE