TIP

Tip! IEC Adapter gebruiken met beter netsnoer

Redactie HiFi.nl | 11 december 2008

Veel audiofielen zijn geïnteresseerd in het optimaliseren van hun lichtnetbekabeling waarbij (onder andere) standaard kabels worden vervangen door hoogwaardigere en/of afgeschermde exemplaren.

Vrijwel altijd zijn dergelijke upgrade-lichtnetkabels van een female IEC plug voorzien gezien dat in de High End audiowereld zo`n beetje de standaard is geworden. Toch zijn er aardig wat apparaten -meestal CD-spelers- die een type `scheerapparaat` aansluiting hebben meegekregen van hun (vaak Oosterse) makers. Voor opwaarderende audiofielen vormt zo`n aansluiting een groot struikelblok, mede omdat die kleine stekkers zelden of nooit los verkrijgbaar zijn en omdat ze intern geen ruimte hebben voor dikke geleiderbundels.

Sommige audiofielen kiezen er dan voor om hun apparaat te gaan verbouwen, ofwel door een IEC blok te installeren, of door een hoogwaardige kabel direct op de voedingsprint te solderen. Voor dergelijke acties moet men wel de nodige vaardigheid en het juiste gereedschap in huis hebben (het is daarom zeer aan te bevelen om zo`n aanpassing door een ervaren technicus te laten uitvoeren). Daarnaast zullen dergelijke modificaties de garantie doen vervallen maar het is ook mogelijk dat de verkoopwaarde van een apparaat wordt verminderd.

Voor wie zijn of haar apparaat origineel wil laten maar toch met betere lichtnetkabels wil gaan werken biedt de Kemp Elektroniks IEC 320/C22-C7 adapter (verkrijgbaar bij High Fidelity Discs) uitkomst; het is een uit één stuk kunststof gegoten adapter met een male IEC ingang en een tweepolige female uitgang. Deze adapter maakt het aansluiten en vergelijken van lichtnetkabels met standaard IEC pluggen een koud kunstje. Happy Adapting!


EDITORS' CHOICE