ARTIKELDynaudio

Verslag introductie Dynaudio Xeo 2 in Top 2000 Café


Rob Nijman | 25 november 2015 | Dynaudio

Vanavond is in het Top 2000 Café in Hilversum de nieuwe generatie Dynaudio Xeo-modellen voorgesteld: de witte en zwarte Xeo 2, Dynaudio’s kleinste actieve luidspreker ooit. Treffend dan dat het café in het Beeld en Geluid Instituut huist, een gebouw dat ook een eigen miniatuur heeft...

"Deze kleine wondertjes bieden, zeker gezien hun beperkte afmetingen en bescheiden prijs, een verbazingwekkend groots geluidsbeeld," zo tekenden we vorige week al op uit de mond van een trotse importeur. “En door de draadloze verbinding maakt de nieuwe Xeo 2 het luisteren naar muziek in topkwaliteit ook makkelijker dan ooit.” Nu konden we zelf kennismaken.

In een gezellig Top 2000 café trappen we de bijeenkomst af met een ontvangst door Dynaudio-vertegenwoordigers Edwin Vlieger en Marc Brekelmans. Vervolgens is het woord aan oprichter en CEO Wilfried Ehrenholz, die ons in vogelvlucht door de ontwikkeling van zowel het merk als de Xeo-lijn neemt. Het is vooral het moderne aspect van de DSP-technologie dat naar de voorgrond treedt.

Connectiviteit
Na een korte onthulling van de Dynaudio's, die ontdaan worden van de hoezen die het nog even spannend hielden – en verbloemden hoe klein ze écht zijn, is het woord aan Michael Rohde Böwadt, VP van product management bij Dynaudio. De Xeo 2 kun je combineren met de Dynaudio Hub of Connect, waardoor je de luidsprekers eenvoudig kunt opstellen en bovendien een stabiele draadloze verbinding wordt gegarandeerd, zo licht Michael toe. Beide luidsprekers verzenden het signaal zonder kwaliteitsverlies of vertraging, waardoor ze prima te gebruiken zijn voor zowel TV- als muziekweergave.

Bluetooth
Xeo 2 is High Fidelity verpakt in een klein kastje, zoveel was al duidelijk. Maar naast het formaat en het design dat de Xeo 2 tot een erg prettig high-end muzieksysteem maakt, is er ook het gebruiksgemak. De Xeo 2 heeft hetzelfde Plug-and-Play gemak als zijn grotere familieleden, maar gaat dankzij Bluetooth nog een stapje verder. Bovendien heeft de Xeo 2 een optische digitale ingang waarmee je lossless high-res bestanden af kunt spelen.

Kabinet
De behuizing van de kleine Xeo 2 is gemaakt van een met een spuitgiet-techniek vormgegeven composiet materiaal, afgewerkt met een aluminium frontpaneel dat de behuizing niet alleen extra stevigheid geeft, maar ook een rol speelt is in de opbouw van een goed gedefinieerd en stabiel geluidsbeeld.

DSP-technologie
Binnen in die fraaie behuizing is de hoofdrol weggelegd voor een complex cross-over met actieve DSP filters, tijdcoherente fase-lineaire FIR filters en geoptimaliseerde Sound Power en Adaptive Bass technologieën, die de belasting van de versterker en de laagweergave op elkaar afstemmen. Een hele mond vol, bedoeld om de Xeo 2 in staat te stellen om lagere frequenties weer te geven dan je normaal gesproken van een luidspreker met deze afmeting zou mogen verwachten.

 

“De volledig nieuwe 27mm pre-coated soft-dome tweeter garandeert een vloeiende weergave en biedt de luisteraar de authentieke muzikaliteit waar Dynaudio om bekend staat,” zo vervolgt de toelichting. De conus van de woofer is gemaakt uit één stuk thermoplastisch gevormd MSP (Magnesium Silicate Polymer) - ontwikkeld voor extra stevigheid en een strakke, beter gecontroleerde weergave - die voorzien is van een 38mm spreekspoel met puur aluminium geleiders en wordt gemonteerd in een 14cm composiet korf. Om een aantal uitgelichte technische specificaties aan te halen; 14cm MSP woofer, 27mm soft-dome tweeter, 65W versterkt. De Dynaudio’s wegen 4 kilo per stuk en meten 255 bij 173 bij 154mm, (HxBxD). Ingangen voor digitaal optisch (Toslink) tot 192kHz, analoog RCA en mini-jack.

Muziek
Voorts is het podium voor de Xeo 2 alleen. Toch waar we vandaag voor richting mediahoofdstad gekomen zijn. Dankzij Dynaudio’s DSP en luidsprekertechnologie kan de luidspreker overweg met muziekbronnen variërend van TV’s en telefoons tot de meer traditionele bronnen als cd-spelers en streamers, en vanavond wordt dat door Marc Brekelmans gedemonstreerd aan de hand van de muziek op zijn Macbook, aangesloten aan de Connect en afgespeeld met Audirvana Plus (en, geheel in de stijl van de afgelopen periode, gestart met Hello van Adele). 

De reactie in het kort: het geluid in het Top 2000 Café heeft niets te maken met het formaat van deze speakers. Ogen dicht en er staat iets veel groters dan wat er daadwerkelijk aan het spelen is. Zouden de zuilen waarop ze gepresenteerd staan ook speakers bevatten? Uiteraard is dit niet de ruimte voor een fatsoenlijke test (ten eerste is het café te omvangrijk, en de muren zijn niet eens echt!), maar het smaakt zeker naar meer. Hoe dan ook halen we ze dus snel eens naar de redactie!

Prijs en beschikbaarheid
Natuurlijk willen we ook de prijs nog even weten, eerder gaan we niet naar huis. Twee Xeo 2 modellen in huis halen? Dat kost je 1300 euro. Een prijs die wat ons betreft hoger ligt dan het formaat van de speakers, maar een stuk lager dan zijn prestaties. En je kunt meteen aan de slag. Wil je er voor de volledigheid een Hub of Connect bij, dan ben je respectievelijk 250 of 350 euro kwijt. In het laatste geval heb je dan wel Spotify Connect en DNLA, en kun je 24/92kHz bestanden afspelen. 

MERK

EDITORS' CHOICE