TIP

Tip! Optimaal bronmateriaal gebruiken

Redactie HiFi.nl | 18 december 2008

Behalve een correcte luidsprekeropstelling vormt het aanschaffen van nobel vinyl en polycarbonaat de ware basis van goede muziekweergave. Wanneer een commerciële CD in meerdere persingen leverbaar blijkt te zijn zal bijvoorbeeld een Amerikaanse of Japanse productie niet zelden voor een betere weergave zorgen dan een gemiddelde `EEC` persing (vaak zijn `USA` en `Japan` persingen van een betere en/of meer oorspronkelijke Master gemaakt).

Amerikaanse CD`s zijn met name voor HDCD-liefhebbers interessant omdat producenten in de Verenigde Staten en Canada veel actiever zijn geweest in het uitbrengen van HDCD gemasterde of geremasterde versies. Bij LP`s ligt het vinden van de `mooiste` schijven wat complexer gezien de productie van vinyl minder mondiaal is als dat van digitale geluidsdragers. Er bestaan zeer fraaie commerciële LP-persingen uit Japan (onder andere van Toshiba) maar ook Britse (Swindon) en Duitsland (Pallas). Audiofiele (her-) uitgaves zijn gelukkig niet langer slechts in homeopatische hoeveelheden beschikbaar en vaak zeer luxueus uitgevoerd. Gezien de exacte herkomst/versies van CD`s zelden duidelijk worden vermeld (nogmaals; we moeten het hier vaak doen met `Made In EEC`) zal men aangewezen zijn op de expertise van ervaren muziekleveranciers bij het vinden van de juiste schijf. Fouten -en dus verliezen- die voortkomen uit uit een matige productiekwaliteit zijn onherstelbaar.

We hebben helaas geen invloed op de opnamekwaliteit van een bepaald album maar we kunnen wel op zoek gaan naar zo goed mogelijk gemasterde en vervaardigde geluidsdragers. Hier hoeft men geen slapeloze nachten over te krijgen, met deze weektip willen we enkel benadrukken dat er klankmatige winst kan worden behaald wanneer men in de muziekwinkel, op een platenbeurs of op internet de keuze blijkt te hebben uit meerdere productieversies van een bepaald album. Bij CD`s blijft het voor een groot gedeelte een gok maar bij vinyl is het kiezen voor een vroege uitgave, geperst van de eerste mastering een goed uitgangspunt (daarnaast speelt de conditie van dat vinyl een grote rol). Geluidsdragers vormen in feite de oorspronkelijke bron van een weergaveketen en hoe goed een bepaalde schijfspeler ook moge wezen; als het een ondermaats geproduceerde schijf moet aftasten zal het resultaat navenant zijn. Happy Listening!


EDITORS' CHOICE