TIP

Tip! Volgorde lichtnetstekkers optimaliseren

Redactie HiFi.nl | 24 december 2008

De meeste audiofielen maken gebruik van `lichtnetverdeelstrippen` (verdeeldozen) om de lichtnetspanning aan hun geliefde apparatuur aan te bieden. Behalve het vinden van de juiste lichtnetfase voor elk apparaat is er nog een gratis lichtnet-tweak die men kan uitvoeren; namelijk het uitkienen van de optimale volgorde/indeling waarmee de apparatuur in de verdeelstrip wordt gestoken.

Er bestaan helaas geen ijzeren wetten voor deze tweak dus zal de optimale volgorde door middel van experimenteren moeten worden gevonden. Vergeet niet, eerst elke lichtnetstekker van een fase-sticker te voorzien alvorens de boel `unplugged` te maken. Wanneer het gehele systeem uit één lange verdeelstrip wordt gevoed is het een goed idee om de eind- of geïntegereerde versterker als eerste (direct na de kabeltoevoer) in te steken, direct gevolgd door de eventuele voorversterker en/of Phonotrap, de platenpeler, de tuner, het CD-loopwerk of de digitale speler en als laatste de eventuele D/A omzetter. Dit is een basis-volgorde voor een standaard verdeelstrip zonder gefilterde secties. Digitale bronnen kunnen echter het beste via een aparte gefilterde outlet worden gevoed (denk bijvoorbeeld aan de QED Qonduit lichtnetstrip met verschillende filterniveau`s).

Met name bij Phonotrappen en voorversterkers is het van belang dat hun voeding niet wordt gestoord door digitale apparatuur. Electrostatische luidsprekers zijn doorgaans (met de nadruk op doorgaans) minder kritisch op dit punt maar sommige types zoals de Martin Logan CLS geven de voorkeur aan een aparte strip (die ze overigens kunnen delen met de eindversterker(s)). Wanneer een zware eindversterker direct in een stopcontact kan worden gestoken is het zeker de moeite waard om dat te proberen, mits dat stopcontact tot een `schone` groep behoort (geen koelkasten, TL-bakken of ander huishoudelijk gespuis op dezelfde groep). Voor complexe systemen zijn meerdere verdeelstrippen vaak de beste oplossing, bijvoorbeeld een ongefilterde `hoogvermogen` strip en een zwaar gefilterde `laagvermogen` strip. De optimalisering van de volgorde waarin de apparaten in een verdeelstrip worden gestoken kan zijn auditieve vruchten afwerpen. Happy Plugging!


EDITORS' CHOICE