REVIEWJBL

Review JBL Synchros E50 BT hoofdtelefoon

Jamie Biesemans | 05 december 2015 | Fotografie Fabrikant | JBL

SAMENVATTING

JBL E50 BT is helemaal trouw aan zijn doelgroep. Qua klank wordt er dus een duidelijke keuze gemaakt voor krachtige bassen gecombineerd een redelijke helderheid hogerop in de frequenties. Dat werkt soms goed, soms minder goed. Qua autonomie en bouwkwaliteit presteert de E50 BT uitstekend, zeker als je rekening houdt met de acceptabele prijs.

PLUSPUNTEN

  • Industriële looks
  • Prima autonomie
  • Handige geïntegreerde controls
  • Nice price
  • Zet sterk in op bassen

MINPUNTEN

  • Geen meegeleverde etui of tasje
  • Meegeleverde JBL-kabel nodig om op te laden
  • Opvallend JBL-logo

Met zijn meer industriële looks is de JBL Synchros E50 BT een vrij opvallende Bluetooth-hoofdtelefoon. Hij is ook zeer sociaal, dankzij de ShareMe-meeluisterfunctie.

De Synchros E50 BT ontving vorig jaar van reddot een design-award. Wat maar aangeeft dat het hier niet gaat om een hoofdtelefoon met een klassiek uiterlijk, maar wel iets dat qua designtaal de grenzen wat durft te verleggen. Elementen als de grote scharnieren (die deels uit aluminium bestaan) en het grote JBL-logo aan de zijkanten maken hem vrij opzichtig, zonder helemaal gek te doen of goedkoop over te komen. De versies met blauwe of rode accenten zijn heel wat opvallender dan de witte of de zwarte edities. Ik kreeg de zwarte versie op bezoek, die enkel hier en daar het pikzwart inruilt voor wat lichtgrijze elementen. Een eerste indruk is positief, al valt wel op dat sommige onderdelen die er uitzien als metaal toch uit kunststof zijn gemaakt. Maar dat is niet zo vreemd op dit prijspunt. 

Zeker niet duur
Bluetooth-hoofdtelefoons waren tot voor kort eerder duurdere aankopen, maar JBL is een van de merken die de draadloze technologie naar betaalbare sets brengt. De E50 BT is niet JBL’s goedkoopste Bluetooth-hoofdtelefoon, maar zijn adviesprijs van 149 euro maakt hem toch wel heel toegankelijk. Voor die prijs krijg je een degelijk afgewerkte over-ears koptelefoon met ingebouwde microfoon, een meer dan redelijke autonomie (18 uur) en twee grote 50-mm drivers. Mocht je het nog niet hebben geraden, de E50 is – net zoals de meeste Bluetooth-hoofdtelefoons – gericht op mobiel gebruik.

Bij het uitpakken valt één ding meteen op, omdat je nu eenmaal bij het testen eerst producten oplaadt: er is geen zichtbare micro-USB-poort. Deze poort is ook diegene die je vindt op smartphones (behalve Apples) en is stilaan de norm op Bluetooth-hoofdtelefoons. Het grote voordeel: je kunt je hoofdtelefoon opladen met de lader van je telefoon. Bij de E50 BT is dat maar deels mogelijk. Je kan een mobiele lader gebruiken, maar je moet wel de meegeleverde USB naar jack-kabel bovenhalen. De ingebouwde batterij laadt je op via de jack-ingang voor de hoofdtelefoonkabel. 

Licht op het hoofd
Met zijn (namaak)lederen hoofdband en oorkussens is er ook aan het comfort gedacht. De E50 BT zit vrij goed en is met zijn 330 gram niet opvallend zwaar. De hoofdband is via een soort dubbele scharnier verbonden met de driverbehuizingen. Een scharnierrichting is enkel relevant als je de koptelefoon wil dichtplooien tijdens transport, de andere richting laat de behuizingen negentig graden ten opzichte van je hoofd. Het scharniergedeelte ziet er redelijke duurzaam uit, maar was bij mijn testunit relatief stroef. Misschien daarom dat het bij het opzetten telkens even zoeken was naar een goede pasvorm. Globaal genomen zit de E50 BT goed, met een wat sterkere druk op de oren dan bij een thuis-koptelefoon. Op deze manier wordt passief het buitengeluid geweerd – niet onbelangrijk bij mobiel gebruik. 

Streepje technologie
Het komt wel vaker voor dat de bediening van een Bluetooth-hoofdtelefoon geïntegreerd is op de buitenkant van een driverbehuizing. Bij de Parrot Zik 2 en Sony MDR-1ABT is dat bijvoorbeeld het geval, en zij zijn zeker niet de enigen. Bij de E50 BT dus ook. JBL heeft de controls op een heel groot vlak aangebracht dat je echt indrukt (bovenaan drukken verhoogt het volume, bijvoorbeeld), in plaats van te werken met aanraakgevoelige toetsen. De JBL-aanpak is heel praktisch, want waar je bij touch-knoppen wel eens moet zoeken naar de juiste plek, heb je bij de E50 BT heel snel door hoe het werkt. Onderweg het volume regelen of een oproep aannemen leer je zo.

De E50 BT is eveneens uitgerust met de unieke ShareMe-functie van JBL. Heb je een vriend met een andere JBL-hoofdtelefoon, dan kan je de twee hoofdtelefoons koppelen en muziek van dezelfde bron beluisteren. Misschien zegt deze functie je niets, maar het is wel iets leuks. Als er bijvoorbeeld op de achterbank twee bengels naar hetzelfde filmpje op de iPad willen kijken, kan je via deze functie zorgen dat ze beiden het filmgeluid horen – en kan jij in alle rust naar je eigen muziek luisteren.

Vette bassen
Binnen de Harman-merken is JBL het meest gericht op jongeren, met een passende klank. Dat mag je verstaan als aangedikte bassen, wat goed past bij bepaalde populaire genres. Maar wat meer in het laag is ook geen slecht idee als je mobiel luistert, zonder noise-cancelling op een trein of bus. Het gevaar is wel dat bij het aandikken van de bassen de andere frequenties onderdrukt worden en je eindigt met een zeer dof klinkende hoofdtelefoon. In die val is JBL niet gelopen met de E50 BT. Als ik luister naar de cover van Amy Winehouses ‘Back to Black’ door Oscar and the Wolf (met de stem van Tsar B, een rijzende ster in de Belgische muziekscène, na een passage bij School is Cool), dan valt meteen op hoeveel energie er in het laag zit. Het nummer krijgt al meteen heel wat meer een clubgevoel. De vocals zitten echter kristalhelder op het voorplan. Je kan niet stellen dat het mooi in balans zit, maar het werkt wel voor bepaalde muziek. Soms ook niet: bij ‘The Lion’s Roar’ van First Aid Kit neigen de stemmen van de zussen Söderberg echt naar het schrille. Door het vele energieke bassen moet je ook wel oppassen dat je het volume niet te hoog opdrijft. Heel lage bassen kunnen sneller oorschade aanrichten dan de meeste mensen denken.

Ik heb de E50 BT ook een tijdje verbonden met de Sony STR-DN1060-receiver voor een potje gamen op de Xbox One. Na een uurtje gaven mijn oren toch aan dat het goed was geweest met die aangedikte bassen, want explosies en geluidseffecten kwamen soms toch wel heel impactvol aan. 

Conclusie
JBL E50 BT is helemaal trouw aan zijn doelgroep. Qua klank wordt er dus een duidelijke keuze gemaakt voor krachtige bassen gecombineerd een redelijke helderheid hogerop in de frequenties. Dat werkt soms goed, soms minder goed. Qua autonomie en bouwkwaliteit presteert de E50 BT uitstekend, zeker als je rekening houdt met de acceptabele prijs.

JBL Synchros E50 BT
€ 149 | www.jbl.nl


EDITORS' CHOICE