TIP

Tip! Stopcontacten verversen

Redactie HiFi.nl | 08 januari 2009

Menig audiofiel ziet er op toe dat zijn of haar weergaveketen een goede voeding krijgt. Zowel audiofiele lichtnetkabels (en pluggen) als hoogwaardige lichtnetverdeelstrippen en lichtnetfilters zijn de laatste jaren sterk in populariteit gegroeid, wat mede voortkomt uit een steeds verder vervuild lichtnet.

Maar waar worden de met zorg gekozen lichtnetproducten in gestoken? Niet zelden zal dat een oud en verweerd stopcontact zijn, met contacten die reeds lang geleden de moed hebben opgegeven. Een waar elektrisch knelpunt dus en een beperking van het potentieel van de daarop aangesloten apparatuur. Gelukkig zijn er nog goed geconstrueerde stopcontacten leverbaar zoals de HMS (verkrijgbaar via Highfidelity Discs).

 

Dit Duitse stopcontact biedt behalve niet magnetiseerbare contactmaterialen ook sterke contactveren (voor een hoge contactdruk) en overbemeten schroefaansluitingen (geen iele mescontacten) waarmee men eventueel dikke kabels kan aansluiten. Let wel: voor het veilig vervangen van een stopcontact moet de betreffende lichtnetgroep eerst zijn uitgeschakeld (double-check dat altijd met een pool/fase-tester).

Men kan de montage van een nieuw stopcontact het beste door een ervaren elektrotechnicus laten uitvoeren die meteen de stoppenkast en andere essentiële punten kan controleren. Wanneer men enkel het stopcontact wil laten monteren, nog een kleine tip in een tip: vraag de monteur om de oude koperuiteinden van de 2.5 mm2 installatiedraden af te knippen en nieuwe uiteinden te strippen. In het geval van multi-aderige installatiekabel moeten er evenveel aders aan beide kanten van elke schroefverbinding worden geplaatst om beschadiging van het (messing) schroefdraad te voorkomen.

Een vers stopcontact met degelijke contacten biedt een goede elektische voedingsbodem voor het gekoesterde audio- en/of home theater systeem. Happy Outlet-ing!


EDITORS' CHOICE