REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Steve Jobs


Redactie HiFi.nl | 06 december 2015

In Amerika flopte de film commercieel gezien, maar laat je daardoor niet afschrikken. De Steve Jobs-film van regisseur Danny Boyle (Trainspotting) en scenarist Aaron Sorkin (The Social Network) is namelijk vele malen beter dan de versie met Ashton Kutcher. Filmpjekijken.com gaf de biopic 4 uit 5.

Toch is de film niet echt een biopic; de makers kozen voor drie grote productpresentaties en laten telkens het reilen en zeilen achter de schermen zien. En dat begint in 1984 bij de presentatie van de Macintosh. Steve Jobs (Michael Fassbender) is dan nog de grote man van Apple en verwacht dat de Macintosh de computerwereld gaat veranderen. Voordat hij het podium oploopt heeft hij ruzie met zijn ex-vriendin Chrisann (Katherine Waterston) over hun dochter Lisa, bedreigt hij programmeur Andy Hertzfeld (Michael Stuhlbarg), heeft hij een discussie met goede vriend Steve Wozniak (Seth Rogen) en wordt hij vaderlijk toegesproken door CEO John Scully (Jeff Daniels).

En die keuze om drie momentopnames uit het leven van Jobs te laten zien levert volgens redactrice Louke Kreemers een uniek eindresultaat op. "De drie presentaties worden aan elkaar verbonden door voice-overs die de belangrijkste nieuwsfeiten in de tussenliggende jaren beschrijven. Ondersteund door krantenkoppen of stukjes nieuwsbulletin. Doordat je Jobs vooral met mensen ziet praten krijg je een goed beeld van zijn karakter. Een glansrol is er voor Kate Winslet, die de rol van de personal assistent, hoofd marketing en tevens beste vriendin van Jobs glansrijk vertolkt. Ze is te allen tijde degene die tegen de grillen van de Apple-oprichter ingaat en dat doet ze met veel overtuigingskracht."

Volgens Kreemers levert de film uiteindelijk een mooi kijkje op in het leven van Jobs en de prijs die hij betaalde voor zijn tomeloze ambitie. "De film kent een opbouw die in het begin wellicht verwarrend is, maar die het verhaal uiteindelijk wel sterker maakt. Anders dan Jobs, de biopic uit 2013 met Ashton Kutcher, gaat deze film meer over de carrière van Steve Jobs. En natuurlijk over de rol die zijn dochter Lisa in zijn leven speelt. Tussen de gesprekken die Jobs voert zitten soms kleine flashbacks naar een moment dat zich buiten de productpresentaties afspeelt. Die scènes geven de film meer context waardoor je als kijker net wat beter snapt hoe de verhoudingen in elkaar zitten."

De volledige recensie van Steve Jobs kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE