TIP

Tip! Draaiplateau Dempen

Redactie HiFi.nl | 22 januari 2009

Veel vinylisten zullen hun geliefde platenspeler van een hoogwaardige platenmat hebben voorzien (wat reeds in een eerdere weektip is besproken). Het draaiplateau zelf kan echter in veel gevallen nog roet in het analoge eten gooien, vooral wanneer het uit glas of metaal is vervaardigd.

De resonanties die door de aandrijving, akoestische terugkoppeling en zelfs het aftasten van een LP in zo`n draaiplateau kunnen worden opgewekt zijn nooit geheel uitroeibaar maar het plateau kan aan de buitenrand (in het Engels `rim` genaamd) op vrij effectieve wijze worden gedempt. Het Britse merk SRM Tech (verkrijgbaar via British Audio Products) heeft vlakke dempringen -in feite dempbanden- ontwikkeld met verschillende hoogtes zoals 10 milimeter en 20 milimeter (zie foto).

 

Deze dempringen passen strak om de buitenrand van het draaiplateau en zorgen zelfs voor een verhoogde massa wat tot een meer stabiele rotatie leidt, aldus de fabrikant. De 10 milimeter hoge ringen zijn zeer geschikt voor de (glazen) Rega Planar/P 2 & 3 plateau`s, Pro-Jects en Manticore loopwerken terwijl de 20 milimeter hoge ringen vooral zijn bedoeld voor Thorens, Roksan, Heybrook, Linn en Garrard platenspelers.

Garrard eigenaren met een stroboscoop-flank zullen het fraaie zijaanzicht van hun plateau niet willen verstoren. Colisium Developments (ook uit het Verenigd Koninkrijk) levert daarom een pakket met twee veterringen die het uitzicht op de stroboscoopblokken niet bederven (zie foto).

Het nut van dempringen wordt onderstreept door platenspelers zoals de Oracle Audio Delphi en de Nottingham Analogue platenspelers die af fabriek reeds van plateauflank demping zijn voorzien. Het prettige van de SRM Tech en Colisium Developments ringen is, dat ze gemakkelijk aan te brengen en los te nemen zijn waardoor de originaliteit van de platenspeler niet wordt aangetast. Met name glazen en lichtgewicht metalen plateau`s kunnen veel baat hebben bij dempringen. Happy Damping!


EDITORS' CHOICE