TIP

Tip! Voorkom gesneuveld cantilever

Redactie HiFi.nl | 29 januari 2009

Als trotse platenspelerbezitter zal menig vinylist zijn of haar analoge kleinood regelmatig afstoffen. Helaas wil zo`n goedbedoelde poetsactie nog wel eens tot de beschadiging van een aftastelement leiden, bijvoorbeeld wanneer het fragiele cantilever op onbedoelde wijze in aanraking komt met een doek, borstel of mouw (overigens kan men een platenspeler beter met een zachte borstel afstoffen en een Acryl stofkap met een speciale microvezel doek).

Daarom is het verstandiger om eerst de naaldbeschermer aan te brengen of neer te klappen. Sommige separate naaldbeschermers zijn echter dusdanig lastig qua montage dat het cantilever door die actie al bijna evenveel risico loopt. In dat geval kan men kan het element beter op eenvoudige wijze tegen de schoonmaak beschermen door de armkop boven het stilstaande draaiplateau te laten hangen - met de armlift omhoog en de armbuis door middel van een twiststrip (zoals gebruikt om bijv. een boterhamzakje of vuilniszak te sluiten, Red.) aan de lift-geleiderrail bevestigd. Het chassis kan dan worden schoongemaakt, zonder dat de arm of het element direct gevaar lopen.

De fixatie van de armbuis aan de liftrail is overigens van belang om de arm te beschermen tegen plotselinge schokken of het aanraken van het contragewicht. Bij platenspelers zonder een rechthoekig chassis (zoals de Wilson-Benesh Circle en de Pro-Ject RPM 5) hangt het element geheel in het luchtledige waardoor het in feite extra kwetsbaar is. Een paperweight-achtig voorwerp met de juiste afmetingen (bijvoorbeeld een marmeren doosje) kan dan dienst doen als mechanische buffer (S.M.E. heeft dit probleem bij hun Model 10 loopwerk opgelost door een draadstalen bumper te monteren). wanneer zo`n voorwerp de juiste massa heeft en genoeg ruimte onder het element vrij laat, kan het meteen als steunpunt dienen bij het handmatig reinigen van de naaldtip. Het stofvrij houden van een platenspeler is een goed doel zolang het niet ten koste van de groefspeurneus gaat. Happy Cleaning! 


EDITORS' CHOICE