NIEUWSMediamarkt

De AV-receiver als kloppend hart van je thuisbios

Er zijn weinig apparaten in de woonkamer die de veelzijdigheid van de av-receiver kunnen evenaren. Niet alleen zorgt hij voor fantastische klank, hij maakt je het leven ook een pak makkelijker en biedt een schier eindeloze reeks mogelijkheden. Media Markt heeft ons een aantal toestellen van Pioneer Audiovisual ter beschikking gesteld om te laten zien waar deze apparaten toe in staat zijn, waar we in een serie meer toelichting over geven. Aan de hand van een test van de geleverde Pioneer VSX-930K receiver vertellen we u in deze derde en laatste editie graag meer over deze alleskunner. 

Lees ook: 
5 redenen waarom een av-receiver een muziekbeest is
5 redenen waarom een av-receiver een filmbeest is 

Haal bioscoopgeluid in huis
Er bestaan heel wat oplossingen om het geluid van de televisie een boost te geven, of om muziek streaming naar de woonkamer te brengen. Maar als je uiteindelijke doel is om echte cinemaklank in huis te halen, dan is er maar Ă©Ă©n oplossing: de av-receiver. Niet alleen voor de televisie maar ook voor een projector is hij de ideale keuze. Bovendien biedt een receiver zoveel extra functies dat hij alle andere audio-oplossingen in de woonkamer kan vervangen. En dat met een gevoelige verbetering in geluidskwaliteit. Samen met Pioneer – die een bijzonder uitgebreid assortiment aan receivers biedt – overlopen we even de talloze mogelijkheden.

De surround-opstelling
Laten we eerst even duidelijk stellen wat we bedoelen met surround-klank. De term wordt immers voor allerlei doeleinden gebruikt. Een echte surround-opstelling gebruikt minstens zes luidsprekers. Drie luidsprekers vooraan (links, center en rechts), twee schuin opzij/achteraan (surround links en rechts), en een subwoofer. We spreken dan van 5.1 surround. Die basisopstelling kan uitgebreid worden naar 5.2 (met een tweede subwoofer), 7.1 (met twee extra achter-luidsprekers), 7.2 en zelfs 9.2 en meer. Een innovatie op de Pioneer VSX-930 en hogere modellen is de ondersteuning van Dolby Atmos, dat naast geluid rondom je ook geluid van bovenaf laat komen. Een belangrijke doorbraak, want onze oren zijn het gewoon dat geluid in drie dimensies op ons afkomen.

Soundbars, soundplates, 2.1 of 3.1 oplossingen die beweren surround-klank te leveren, creëren in de praktijk enkel pseudosurround of virtuele surround. Deze toestellen maken gebruik van signaalverwerking om het geluid een ruimtelijke klank te geven. Maar zelfs als je soundbar beschikt over vijf, zeven of meer ingebouwde luidsprekerdrivers, het blijft pseudosurround en het resultaat zal nooit zo goed zijn als met een echte 5.1 opstelling.

Luidsprekers
Welke luidsprekers je bij je av-receiver gebruikt, bepaal je helemaal zelf. Van vloerstaanders, tot boekenplank of zelfs ingebouwde luidsprekers, groot of klein, de keuze is helemaal aan jou. Zo kan je voor jouw eisen en voor jouw budget een perfecte set samenstellen.

Surround content
Voor het beste resultaat moet je bronmateriaal natuurlijk ook een surround soundtrack bevatten. Daarvoor zijn heel wat formaten beschikbaar, en 5.1 is het meest gebruikte aantal kanalen. Bijna elke dvd bevat zo een soundtrack, typisch in Dolby Digital of DTS formaat. Deze formaten worden ook gebruikt door sommige zenders voor digitale televisie. Netflix biedt heel wat reeksen en films aan met een surround-track in Dolby Digital. Op Blu-ray-schijven vind je Dolby True HD en DTS-HD Master Audio. Dat zijn audioformaten die de kwaliteit van de opnamestudio evenaren, ook deze gebruiken meestal 5.1 kanalen. In sommige gevallen vind je ook ongecomprimeerde multikanaal soundtracks.

Ook met stereomuziek kunnen av-receivers surroundklank creëren. Daarvoor gebruikt de av-receiver speciale signaalverwerking. Het effect is natuurlijk niet zo indrukwekkend als echte surroundtracks, maar het is leuk meegenomen. Ook interessant is dat er steeds meer muziekopnames zijn die in surround zijn opgenomen. Meestal betreft het klassiek opnames van orkesten of koren in buitengewone locaties.


De av-receiver
Je vindt het misschien een imposant product, maar wees gerust: het is helemaal niet ingewikkeld. Eenvoudig gesteld is de av-receiver het centrale punt van je installatie. Eerst sluit je al je luidsprekers aan op de av-receiver. Geen speciale connectoren zijn vereist, al kan je gebruik maken van banaanstekkers. Je televisie of projector sluit je aan op de HDMI-uitgang van de av-receiver. En tot slot sluit je er al je bronnen op aan. Vandaag is dat supereenvoudig vermits de meeste bronnen een HDMI-aansluiting gebruiken. Voor audio-bronnen zoals bijvoorbeeld een cd-speler kan je ook gebruik maken van stereo-cinch connectoren, digitaal optische of coaxiale aansluitingen.

Vergeet je av-receiver ook niet op je thuisnetwerk aan te sluiten. Dat kan via WiFi of bedraad. Want ook langs die weg biedt hij nog extra mogelijkheden.

Een ritje langs van de vele functies
Alles aangesloten? Dan ben je er helemaal klaar voor. Gewoon aanzetten, de juiste bron selecteren en de av-receiver doet de rest. 

  •  Hij stuurt de video door naar je display. Op de meeste modellen converteert de av-receiver ook analoog aangesloten videosignalen naar HDMI. Gebruik je een televisie als display, dan kan het audiosignaal van de televisie via dezelfde HDMI-kabel naar de av-receiver gevoerd worden dankzij HDMI ARC (Audio Return Channel). Zo heb je maar een kabel nodig tussen de av-receiver en de tv. Alle modellen van Pioneer bijvoorbeeld, ondersteunen de doorvoer van Ultra HD 4K-signalen, en hogere modellen kunnen zelfs HDR-signalen doorsturen.
  •  De receiver decodeert de binnenkomende audio, zorgt voor de versterking, en stuurt het geluid naar je luidsprekers. Voor optimaal resultaat zet je de audio-uitgang van het bronapparaat op ‘bitstream’, zo weet je zeker dat de av-receiver met de ongewijzigde bronaudio werkt. Dolby True HD, DTS HD Master Audio en zelfs het Hi-Res DSD-formaat van SACD vind je op alle modellen. Hogere modellen kunnen ook Dolby Atmos en DTS-X aan. De av-receiver detecteert alles automatisch.
  •  Wil je het geluid toch nog wat tunen, dan kies je een van de vele DSP (Digital Signal Processing) presets. Ze maken het geluid ruimtelijker, of leggen juist nadruk op dialogen, allemaal met een druk op de knop. Diezelfde functies kunnen dankzij DTS Neo-6 en Dolby Pro Logic ook stereo soundtracks omzetten naar surround.
  • Met behulp van Pioneers MCACC (Pro) algoritmes en een bijgeleverde microfoon, kalibreer je de audioweergave zodat die rekening houdt met de klankeigenschappen van de kamer. De procedure is volautomatisch, je plugt de microfoon in en volgt de wizard.
  • Een USB-aansluiting vooraan is ideaal als je een iPhone of iPad wil aansluiten. Pioneer-receivers lezen niet alleen digitaal je audiobestanden uit, zodat je de beste muziekkwaliteit geniet, maar laden tegelijk je iDevice op. Je kan ook een USB-stick of harde schijf met muziekbestanden op aansluiten.
  • Mobiele apparaten sluit je draadloos aan via Bluetooth. Pioneer av-receivers beschikken naast de standaard codecs voor audio (SBC en AAC) ook over de aptX-codec. Als je bronapparaat ook de aptX-codec ondersteunt, geniet je van de beste geluidskwaliteit.
  • De netwerkaansluiting maakt je av-receiver nog veelzijdiger. Aansluiten doe je bedraad of via WiFi. Met behulp van de ingebouwde DLNA-client speel je dan alle audiobestanden van je thuisnetwerk af, inclusief hi-res bestanden zoals WV, FLAC, AIFF, ALAC en DSD. Mobiele apparaten kan je aansluiten via Apple Airplay of HTC Connect. 
  • Stream muziek naar believen. Dankzij Spotify Connect gebruik je je mobiel apparaat om in het ruime Spotify aanbod te bladeren en de muziek met een druk op de knop naar de av-receiver te sturen.
  • Naast een AM/FM tuner kan je ook via het netwerk gebruik maken van vTuner. Daarmee geniet je van een enorm aanbod internetradiostations. Van klassiek tot punk en jazz.
  • Is je av-receiver aangesloten op je thuisnetwerk dan kan je hem ook bedienen vanop je tablet of smartphone. De IControlAV5 app laat je toe om alle functies te bedienen, op een overzichtelijke en handige manier.

Een model kiezen
Pioneer heeft een uitgebreide line-up av-receivers. Hogere modellen bieden uiteraard meer functionaliteit, zoals we hierboven al even aanstipten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere typische verschillen naarmate je de ladder op gaat in het gamma.

Onderaan het assortiment beginnen we met vijf kanalen, en dat loopt langzaam op naar zeven en negen kanalen. Hogere modellen kunnen ook een of meerdere extra zones bieden. Zo kan je tegelijk in de keuken naar de radio luisteren terwijl er in de woonkamer televisie gekeken wordt. Ook de geluidskwaliteit krijgt extra aandacht op de hogere modellen. Naast meer vermogen en en het Pro-kalibratiesysteem krijg je ook een betere DAC, jitter-reductie en extra aandacht voor de constructie van het chassis en de versterker. De uiteindelijke keuze bepaal je dus door te beslissen welke functionaliteiten of eigenschappen je Ă©cht moet hebben.


EDITORS' CHOICE