REVIEW

Review: Y'aura-t-il de la neige Nol? (blu-ray)


Jan Luijsterburg | 24 december 2015

Vroeger, toen we nog een ander klimaat hadden, vroegen mensen zich dat nog wel eens af of er een witte kerst zou komen. Voor de vrouw en haar zeven kinderen wordt het een strohalm in een uitzichtloze situatie. De wonderschone slotbeelden van deze klassieker uit 1996 geven het antwoord met vlokken begeleid door Tombe la neige van Adamo. Er is hoop. Altijd een mooie, troostrijke gedachte.

Zo koud als het toen in Frankrijk nog was met kerst, zo warm is het in het eerste uur van de film: zomer op het boeren platteland. Hard werken, maar het lijkt er harmonieus, soms bijna idyllisch aan toe te gaan. Geleidelijk wordt duidelijk dat de gezinssituatie zacht gezegd wonderlijk is. De vader van de kinderen blijkt er nog een ander gezin op na te houden. Vandaar dat de kinderen door de omgeving steevast voor bastaard uitgemaakt worden.

De man ontpopt zich als een ongelofelijke eikel. De vrouw (namen worden niet genoemd) houdt zich op een of andere manier vast aan de gevoelens die ooit voor hem gevoeld heeft. Liefde zal wel blind maken, want hij gebuikt haar en de kinderen als goedkope arbeidskrachten. Daarnaast mag ze de seksuele lusten bevredigen - wat decent buiten beeld gehouden wordt. Als hij zich ook gaat vergrijpen aan de oudste dochter is voor de vrouw dan eindelijk de maat vol. Een mogelijkheid om weg te gaan en een ander leven op te bouwen is er echter niet.

Sandrine Veysset doet in haar debuutfilm niet aan psychologische (of andere) verklaringen. Zij observeert slechts, met veel aandacht voor het dagelijkse leven op een - totaal niet geautomatiseerde - boerderij. Een wereld die zij goed kent uit haar eigen jeugd. Centraal staat de band tussen moeder en kind: de moederliefde is onvoorwaardelijk, onder alle omstandigheden.

De destijds zeer succesvolle film blijkt totaal niet gedateerd. De sobere stijl is veel nagevolgd en oogt nu veel minder afwijkend dan destijds. De film werd grondig gerestaureerd naar 4K, wat dan weer als bron gebruikt werd voor deze zeer mooi ogende blu-ray.

Kerstmis wordt gemakkelijk geassocieerd met zwijmelfilms. Yaura t-il de la neige Nol? is het tegendeel daarvan: meer iets voor mensen die met kerst ook aandacht hebben voor mensen die het een stuk minder hebben in het leven.

Aanvullende informatie:
Frankrijk, 1996
Speelduur: 91 minuten
Regie en scenario: Sandrine Veysset
Productie: Humbert Balsan
Camera: Helene Louvart
Geluid: Didier San
Montage: Nelly Quettier
Met: Dominique Reymond, Daniel Duval, Jessica Martinez, Alexandre Roger
Beeld: 16:9, 1080 / 24p
Geluid: DTS-HD Master 2.0
Uitgave: Lumire

EDITORS' CHOICE