TIP

Tip! Luisterplek Optimaliseren

Redactie HiFi.nl | 26 februari 2009

Behalve het optimaliseren van de luidsprekerplaatsing is het aan te bevelen om ook de luisterplek te controleren en indien nodig aan te passen. De twee meest verstorende factoren wat betreft kamerakoestiek zijn flutter-echo en ophoping van het laag.

Flutter-echo is vrij gemakkelijk herkenbaar: als een ferme handklap resulteert in een "rioolpijp-geluid" (repeterend kletter-geluid) dan is er sprake van flutter-echo. Een flutter-echo is plaatsgebonden en ontstaat meestal tussen twee parallele en reflectieve vlakken. Dit effect is veelvuldiger aanwezig in moderne woningen dan oude, waar wanden vaak niet perfect parallel of vlak zijn (en uit meer poreus materiaal zijn vervaardigd). Door op verschillende plekken in de kamer in de handen te klappen kunnen flutter-echo lijnen worden gevonden.

In veel gevallen zal de luisterbank of luisterstoel vrij dicht bij- of tegen een wand zijn opgesteld. Wanneer zo`n wand reflectief is zal de luisteraar dankzij de korte afstand veel gereflecteerde energie horen die van deze wand wordt teruggekaatst. Er zijn twee methodes waarmee dit probleem kan worden verminderd, namelijk door de luisterplek wat verder van de wand te positioneren of door een akoestisch absorberend voorwerp direct achter de luisterplek te plaatsten. Een wandkleed is dan een redelijk effectieve en visueel acceptabele oplossing.

Wanneer een wandkleed om cosmetische redenen ongewenst is kan er eventueel een compromis worden gesloten door een houten raamwerk van een dikke stof met een groffe structuur/weving te voorzien wat alleen tijdens serieuze luistersessies achter de luisterplek wordt geplaatst. Er moet dan nog altijd rekening worden gehouden met eventuele laag-ophoping in het luistergebied en flutter-echo tussen de zijwanden. Met handklappen vanuit de luisterpositie kan worden vastgesteld of er een flutter-echo over de lijn van de luisterplek ligt. Als deze flutter-echo prominent is zal de akoestiek op één of andere wijze verder moeten worden aangepast. Wanneer er te veel ongewenste invloeden van de akoestiek aanwezig blijken te zijn kan men met de stoffering of de indeling van de luisterhoek experimenteren (of, wanneer het budget dat toelaat, een akoesticus inhuren). Happy Tuning!


EDITORS' CHOICE