REVIEWKEF

Review: KEF Blade Two

Max Delissen | 04 januari 2016 | KEF

KEF heeft met de lancering van hun nieuwste generatie Uni-Q mid/ hoog units in 2009 een voorwaarde voor zichzelf geschapen die het mogelijk maakte om meerdere nieuwe series luidsprekers te ontwikkelen. Luidsprekers die volgens velen - inclusief mijzelf - tot de allerbeste behoren die ze in hun lange geschiedenis gemaakt hebben, en die over de hele breedte van het aanbod een opmerkelijke gelijkmatigheid in klanksignatuur weten neer te zetten.



Een van de opvallendste verschijningen in het gamma van KEF is de exotisch vormgegeven Blade, die thuishoort in de exclusieve Flagship-serie. Het is een compromisloze high-end luidspreker die in 2012 op de markt kwam en die uit louter unieke innovaties lijkt te bestaan. Eind 2014 werd de ongeveer 30 procent kleinere Blade Two geïntroduceerd. Tijd voor een nadere kennismaking.

Ik kan me het moment waarop ik kennismaakte met de originele Blade nog precies herinneren. Het was in München tijdens de High End van 2012, waar ik op aanraden van mijn Engelse collega Paul Messenger als allereerste de ruimte van KEF binnenliep. Paul vertelde me dat hij in de gelegenheid was geweest om er vooraf al even goed naar te luisteren, en dat hij sindsdien helemaal van de leg was geweest. “It images like crazy”, had hij me in de bus naar het beursgebouw nog ingefluisterd, vóór ik hem in het gedrang bij de entree uit het oog verloor.



Vol verwachting klopte mijn hart, en hij bleek absoluut niet overdreven te hebben. Voor het eerst hoorde ik een dynamische luidspreker die een plaatje neer wist te zetten zoals vrijwel alleen de fameuze QUAD ESL63 elektrostaat dat lange tijd kon: extreem coherent in tijdgedrag en fase, met daardoor een bijna holografische afbeelding. Het verschil was echter dat de KEF Blade ook de nodige druk achter het geluid wist te zetten, met name in het laag, waardoor hij de lichte voorkeur voor akoestische genres van de QUAD totaal miste.

Wát je hem ook voerde, hij wist het soeverein te vertolken. Het was, zoals later zou blijken, de start van een ware zegetocht voor de Blade. KEF realiseerde zich echter gaandeweg dat de Blade toch nét iets beter op zijn gemak was in vrij grote ruimtes. En dus werd alle opgedane ervaring gebruikt om een model te ontwikkelen dat ook de kleiner behuisde audiofiel de Blade-ervaring kon geven. De Blade Two mag dus niet als de ‘mindere’ van de twee beschouwd worden, maar meer als het model dat in een kleinere ruimte soms juist béter kan klinken dan zijn grote broer.

MERK

EDITORS' CHOICE