NIEUWS

Smart Homes Inspireert domoticaliefhebbers

| 09 januari 2016

Wie de laatste ontwikkelingen op het gebied van domotica en slim wonen wil tonen, kan bijna geen gebouw vinden dat qua uitstraling meer geschikt is dan het Evoluon in Eindhoven. Al sinds de jaren zestig is dit het uithangbord van technologische vooruitgang. De beurs Domotica & Slim Wonen, die eind november in de schotelvormige koepel plaatsvond, is daarom al tien jaar lang in dit gebouw een begrip voor slimme technologie-liefhebbers. Ruim drieduizend bezoekers lieten zich deze lustrumeditie inspireren door meer dan honderd standhouders verdeeld over de ringen van het Evoluon. Net als door de vele lezingen, symposia en workshops.


Op beursdag één was de rode draad van het lezingenprogramma ‘langer zelfstandig thuis wonen’. Zo kon de bezoeker onder meer aanschuiven bij een lezing over draadloze alarmering via WiFi, door Nynke de Jong van Van Breda. Margreet Ritman van CLB Integrated Solutions vertelde over dynamische zorgdomotica, en Ruud Lohuis van Ascom gaf een lezing over vrij en veilig blijven wonen. De tweede beursdag had ‘de bouw’ als thema, uiteraard om de reden dat domotica in die sector nu echt een flinke vinger in de pap begint te krijgen. Zo was er ’s ochtends het symposium ‘Samen Sector Overstijgend Bouwen’. Maar er waren ook vele, boeiende parallelsessies. Zo lichtte Koen van de Donk van Hevac Controls toe hoe hij draadloze domotica op basis van het open protocol KNX wist toe te passen in een eeuwenoud kasteel. Met het project won hij in oktober de KNX Professionals Award 2015.

Smart Avenue
Het hoogtepunt van de ‘slimme wereld’ in het Evoluon bevond zich dit jaar letterlijk op het hoogste punt: de Smart Avenue op de bovenste ring, een expo die de beursorganisator dit jaar initieerde. In vier op en top ingerichte ‘huiskamers’ kwamen producten van verschillende partijen bij elkaar. Zo konden bezoekers aan den lijve beleven hoe domotica in een woning samenwerkt en wat het hen biedt. Hoewel ‘beleven’ bij deze tiende editie centraal stond, is het geen nieuw fenomeen op de beurs. De organisator laat bezoekers al jaren graag zien, horen, voelen en ervaren wat slim wonen in de praktijk inhoudt. Smart Homes reikte, net als vorig jaar, zelfs de Inspiration Award uit aan de standhouder die volgens het publiek voor de beste beleving zorgde. Hertek, fabrikant van een innovatief biodynamisch verlichtingsconcept, deed dat met live demo’s het best en won de Award. Goede verlichting in de langdurige zorg heeft een zeer positieve invloed op de leefomgeving van zorgcliënten.

Smart Homes Award
Voor het zevende jaar ging ook de Smart Homes Award naar het meest inspirerende en toonaangevende domoticaproject. Belangrijke criteria voor de vakjury, Geja Langerveld van ZonMw, Dick Glaser van Deventer Energiecoöperatie en Frank Den Hartog van TNO, was dat kennisdelen en samenwerking een grote rol speelden bij het project. De jury selecteerde vooraf al de uitblinkers Domare, Leertouwer en MOPAS. Uiteindelijk kwam Leertouwer als winnaar uit de bus met het system Conview Care.


Die totaaloplossing van smartphones, slimme sensoren en leefcirkels ondersteunt het zorgproces. Dankzij leefcirkels kunnen bewoners met dementie binnen een bepaalde woonomgeving vrij bewegen. ‘Conview Care is merkonafhankelijk. Het werkt via WiFi met open protocollen’, vertelt Jasper Coppes van Leertouwer. ‘Veel zorginstellingen hebben al enige mate van technologische verpleegondersteuning. Wij benutten die systemen, verbeteren ze en zorgen voor visualisatie in een app. Alle bestaande verpleegoproepsystemen en gebouwautomatisering is via Conview Care te koppelen. Zo werken verschillende technologieën samen, zoals dwaaldetectie, slimme sensoren, toegangscontrole en beveiligingscamera’s. Je kunt in feite elke functionaliteit die technisch gezien mogelijk is, koppelen met dit systeem.’ Via een app op een smartphone, die elke medewerker van de zorginstelling bij zich draagt, zien medewerkers in een oogopslag welke patiënt bijvoorbeeld zijn bed verlaat of de kamer uitloopt. Zo zorgt Conview Care er op dit moment al voor dat 500 patiënten van extra vrijheid genieten.


EDITORS' CHOICE