TIP

Tip! Rega RB 250 toonarm upgrade

Redactie HiFi.nl | 19 maart 2009

De alom bekende en geliefde Rega RB 250 (ook leverbaar als OEM versie van Moth, Michell, Origin Live, Basis etc.) is een even degelijke als simplistische toonarm. Dat laatste maakt hem zeer betaalbaar maar ook minder geavanceerd dan de meer kostbare Rega armen.

De oerdegelijke en modulaire constructie maken het echter mogelijk om deze arm op een hoger niveau te brengen. De meest voor de hand liggende opwaardering, namelijk het vervangen van de bekabeling, werd in een eerdere weektip besproken. Een minder bekende maar daarom niet minder lonende verbeteringsoptie is het vervangen van het contragewicht en zijn montagestift, ook wel `stub` genoemd.

Bij de RB 250 bestaat de stift uit plastic wat de energieafvoer niet ten goede komt. Het resultaat is een verminderde articulatie, focus en soliditeit ten opzichte van de RB 300 toonarm. De huidige RB 300 is voorzien van een RVS (in het Engels: stainless steel) montagestift en contra-gewicht wat het achtereinde van die arm beduidend minder reactief maakt. Bij de RB 250 en RB 300 zijn de stiften met hetzelfde schroefdraad bevestigd waardoor een `250 van een RVS `300 stift en contragewicht kan worden voorzien.

Die onderdelen zijn verkrijgbaar via British Audio Products en ze zijn relatief eenvoudig te monteren. De Expressimo Heavy Weight is het meest complex geconstrueerde RB-contragewicht terwijl het laaghangende Michell Technoweight voor een verbeterde dynamische wow zorgt. Het fraai uitgevoerde Audio Origami Counterweight (zie foto hieronder) heeft een soortgelijke werking (dankzij een excentrische montage) en is leverbaar in zowel chroom als goud.

Wie nog verder wil gaan, zou de Origin Live Stub Upgrade (zie foto hiernaast) kunnen overwegen. Het OL Stub pakket bestaat uit een mechanisch ontkoppelde stift die er voor zorgt dat de grootste bewegende massa (het contragewicht) veel minder invloed heeft op de prestaties van de arm, aldus de fabrikant. De OL stift wordt overigens niet eenvoudigweg in het bestaande schroefdraad gedraaid maar wordt met behulp van een dunne trekbout aan de arm bevestigd. Dat maakt de OL Stub eigenlijk tot een dealer-upgrade. In feite geldt voor elke toonarm verbouwing: tenzij men ervaring en het juiste gereedschap heeft, laat het minutieuze werk door een specialist uitvoeren. Een bijkomend voordeel is dat een analoog-expert de complete platenspeler kan nakijken en afregelen. Happy Upgrading!


EDITORS' CHOICE