TIP

Tip! Betere naalddrager gebruiken

Redactie HiFi.nl | 26 maart 2009

Moving Coil (MC) aftasers zijn niet weg te denken uit de audiofiele vinylsferen maar het zijn de Moving Magnet (MM), Moving Iron (MI) en Moving Permalloy (MP) aftasters die door de meeste platofielen worden ingezet. MM, MI en MP elementen leveren een relatief hoge signaalspanning en ze hebben een lagere instapprijs dan MC`s. In de meeste gevallen zal het dynamische gedeelte van een MM/MI/MP element (oftewel het cantilever met de naaldtip en het inductiemetaal) verwijderbaar zijn. Dankzij die constructie bieden dergelijke elementen een potentieel opwaarderingspad wat helaas vrij weinig wordt bewandeld.

De zogeheten naalddrager wordt bij slijtage of schade in de meeste gevallen vervangen door eenzelfde type en dat heeft zeker zijn voordelen zoals onveranderde naalddruk-, dwarskracht- en fouthoek-wensen van het element. De uitwisselbaarheid van een naalddrager zou echter voor meer toepassingen kunnen worden benut, zoals het installeren van een speciale aftastnaald voor oude Minigroef of 78 RPM schijven. Merken als Grado en Ortofon maken dergelijke naaldtypes voor hun meer betaalbare aftasters terwijl Tonar voor alle Nagaoka MP-elementen naalden met uiteenlopende tipradiussen kan leveren.

Voor de platofiel met een collectie die uitsluitend uit microgroef-schijven bestaat hebben uitwisselbare naalddragers vooral het niet te onderschatten voordeel van een eenvoudige en relatief betaalbare opwaardering. Een Ortofon OM-10 bijvoorbeeld, zou men ook van een OM-20 naaldtype kunnen voorzien en de Nagaoka MP 100 zou in principe ook een type MP 110 naalddrager kunnen huisvesten.

 
(Ortofon OM-10 en Nagaoka MP 100)

Instap-elementen zullen echter minder goed met de meest kostbare naalddragers werken omdat er -zoals altijd in de audiowereld- een technisch addertje onder het vinylgras zit. In de meeste gevallen zullen de meer geavanceerde aftasters van een MM/MI/MP elementfabrikant ook van betere en/of geselecteerde spoelen, spoelkernen en behuizingen zijn voorzien. De meest betaalbare modellen uit een bepaalde productlijn zijn meestal uit exact dezelfde stationaire onderdelen opgebouwd waardoor er binnen dat segment probleemloos kan worden uitgewisseld en opgewaardeerd.

Men kan een mogelijke mismatch voorkomen door eerst navraag te doen bij de importeur of bij een analoog-specialst over de compatibiliteit van een bepaald element met de beoogde, meer hoogwaardige naalddrager. Let wel: bij het uitwisselen van verschillende naaldrager-modellen dient men natuurlijk rekening te houden met de gewenste naalddruk, dwarskracht en fouthoek. In geval van twijfel is het verstandig om de montage van een naalddrager en de afregeling van de platenspeler door een specialist te laten uitvoeren. Met hun modulaire opbouw bieden MM, MI en MP aftasers behalve een brede inzetbaarheid een praktisch en betaalbaar opwaarderingspad. Happy Tracking!


EDITORS' CHOICE