TIP

Tip! Laserlens Reinigen


Redactie HiFi.nl | 02 april 2009

Een digitale schijfspeler is voor het optimaal uitlezen van CD`s, SACD`s en DVD`s mede afhankelijk van een onbelemmerd uitzicht op de onderzijde van de schijf. Ooglaseren is geen sinecure maar gelukkig is het reinigen van een laseroog minder ingrijpend.

Fijne stofdeeltjes, kaars-, nicotine- en vetdampen kunnen zich door de jaren heen aan de reflector en de lens van een laser-pickup gaan hechten. Grovere stofdeeltjes zoals kattenharen kunnen zowel optisch als mechanisch storend werken. Gezien menig audiofiel nogal aan zijn of haar weergavekwaliteit is gehecht, is het verstandig om die onderdelen te reinigen of te laten reinigen.

Het handmatig reinigen van een laserlens kan men overigens het beste aan een ervaren technicus overlaten. Dergelijk onderhoud is in de meeste gevallen slechts om de zoveel jaar nodig maar kan opmerkelijk effectief zijn. Voor periodieke (en lichte) reiniging kan een speciale reinigings-CD worden ingezet zoals die van Bandridge, Philips of Allsop. Let wel: die reinigingsschijven zijn niet geschikt voor TEAC/Esoteric VRDS loopwerken (ook toegepast in bepaalde Wadia en Copland spelers).

Wanneer er niet wordt gerookt en de speler zich in een `schone` ruimte bevindt (vrij van kaars- of kookdampen) zal de vervuiling van de laserlens bij spelers met een lademechanisme en een stofdichte behuizing slechts in geringe mate en over vele jaren plaatsvinden. Bovenladers zijn echter in alle gevallen tamelijk gevoelig voor vervuiling. Met name bij het aanschaffen van een tweedehands speler is het aan te bevelen om het loopwerk na te laten kijken.

Vraag de technicus om ook de tandwielen, de snaar en de smering van het lademechanisme te controleren en indien nodig (en aanwezig) de instelpunten van de servo na te lopen (wat overigens nimmer zonder de benodigde technische handleiding moet worden gedaan!). De controle en reiniging van een optisch loopwerk kunnen -net als bij een platenspeler- zorgen voor behouden of verbeterde prestaties. Happy Spinning!

EDITORS' CHOICE