TIP

Tip! Op Grote Voet

Redactie HiFi.nl | 10 april 2009

Menig audioapparaat wordt door zijn maker van laagwaardige, plastic voeten voorzien die veel weg hebben van opgeblingde hockeypucks.

Dat is zonde want met name CD/SACD/DVD spelers kunnen tamelijk gevoelig zijn voor de wijze waarop ze mechanisch contact maken met de ondergrond. Men kan de standaard voeten vervangen door dempers of isolatoren zoals Vibrapods of de zelfklevende Soundcare SuperSpike Feet. Beide typen worden per vier geleverd en zijn verkrijgbaar via Highfidelity Discs.

Metalen kegels met een scherpe punt kunnen voor een rigide koppeling en een snelle energieafvoer zorgen maar zijn niet altijd even praktisch. Bij veel metalen/glad afgewerkte ontkoppelaars loopt men namelijk het niet geringe risico dat zware lichtnet- en/of signaalkabels er met het apparaat vandoor gaan (!).


(Soundcare Superspike High-End)

Het verwijderen van de originele voetjes kan soms erg lastig zijn (wanneer de schroeven van binnen zitten) en het kan zelfs de garantie doen vervallen. Dat zijn twee punten waar men rekening mee dient te houden. Voor isolatoren geldt hetzelfde als voor alle audio-aankopen; try before you buy.

Wanneer het verwijderen van de originele voeten onpraktisch is -of in strijd met de garantiebepalingen- kan men de nieuwe, hoogwaardige isolatoren een plekje tussen de oude voeten geven MITS de isolatoren hoger zijn. De bodemplaat van bijvoorbeeld een CD-speler kan echter veel rillen, schroeven en welvingen bevatten wat het vinden van vier geschikte contactvlakken tot een ware uitdaging maakt.

Drie isolatoren kan natuurlijk ook maar houd dan wel rekening met de stabiliteit want bij menig apparaat zal de laterale massaverdeling niet in balans zijn. Een isolatieplateau zoals de Townshend Seismic Sink is zowel praktisch (het apparaat kan in zijn geheel op het plateau worden gezet) als effectief.

De compacte Master Base isolatieplaten (verkrijgbaar via Highfidelity Discs) zorgen voor een grote opstellingsvrijheid en een goede ontkoppeling. Met individuele, per component uitgekiende mechanische isolatie kunnen apparaten meer van hun weergavepotentieel laten horen. Happy Decoupling!


EDITORS' CHOICE