TIP

Tip! Stroboscoopschijf

Redactie HiFi.nl | 16 april 2009

Behalve een `stil` lager, een uitgekiend draaiplateau, een goed (sub-) chassis en een deugdelijke ontkoppeling moet een platenspelerloopwerk het vooral van een correcte omloopsnelheid hebben. Veel hoogwaardige platenspelers zijn voorzien van een electronische motoraansturing met instelpotmeters voor de fijnafregeling van het gekozen toerental.

Bepaalde loopwerken -vaak met een vrijstaande motor- hebben de mogelijkheid om het toerental op mechanische wijze te beïnvloeden, bijvoorbeeld met behulp van stelvoetjes onder de motor. Sommige typen hebben stelschroeven in de montageplaat van de motor zoals de Linn Sondek LP12. Let wel: dat loopwerk kan men het beste door een ervaren Linn techneut laten afregelen want dat klusje is niet bepaald eenvoudig.

De meeste moderne platenspelerloopwerken worden geleverd zonder een ingebouwde stroboscoop of een stroboscoop op de flank van het draaiplateau. Daarom zijn er speciale stroboscoopschijven verkrijgbaar die men als een LP op het draaiplateau kan leggen. De Clearaudio Strobodisc Speed (zie foto; verkrijgbaar via Muziek.nl) is niet alleen een LP-formaat schijf, het is een échte LP.

Behalve de mogelijkheid om het toerental (33 1/3, 45 of 78 toeren) met behulp van de quartz gestuurde 300 Hertz strobolamp exact in te stellen heeft deze LP zelfs een inspeelgroef voor het aftastelement.

De HiFi 4 Music Digistrobo (ook verkrijgbaar via Muziek.nl; zie foto) heeft een microprocessor en kwartskristal gestuurde strobolamp waarmee men niet alleen het toerental kan meten (ook tijdens het aftasten van een LP) maar zelfs fluctuaties in de aandrijving kan registreren (wow en flutter).

Linn en S.M.E. maken goede maar meer conventionele stroboscoopschijven terwijl de fameuze K.A.B. Speedstrobe (zie foto) uitlezing van vrijwel alle ooit toegepaste toerentallen (16 tot 78 R.P.M. - en hoger) biedt; onmisbaar voor muziekarchivarissen met een eclectische analoge schijfverzameling.

Pas bij een correct toerental kan de muziekinformatie in een groef accuraat worden afgetast. Happy Spinning!


EDITORS' CHOICE