TIP

Tip! Platenspeler Stolp

Redactie HiFi.nl | 01 mei 2009

Ooit werd elke platenspeler af fabriek met een (Acryl) stofkap geleverd. Menig hedendaags loopwerk is kaploos, wat zo`n loopwerk minder gevoelig maakt voor akoestische terugkoppeling.

Een stofkaploos loopwerk zal echter meer kwetsbaar zijn voor jonge onderzoekers en huisdieren - bijvoorbeeld een kat die vindt dat baasje de platenspeler op een ideale zonneplek heeft neergezet en dan ook nog van een zeer gerieflijke viltmat heeft voorzien! Bij veel moderne loopwerken zal het chassis geen stootbescherming bieden voor de kwetsbare toonarm. Wanneer het aftastelement ook nog eens van de `naakte` variant is, zal de platenspeler in kwestie -zeker in een gezinssituatie- meer gevaar lopen dan een rauw ei bij een onervaren jongleur.

Verschillende fabrikanten zoals Basis, V.P.I. en Pro-Ject bieden luxe stolp-stofkappen aan die over de gehele platenspeler passen. Daarmee is de platenspeler veilig gesteld maar in sommige gevallen zullen de kosten van zo`n stolp vergelijkbaar zijn met die van de toegepaste aftaster.

Gelukkig biedt Ikea -zoals vaker- uitkomst voor de audiofiel, in de vorm van hun Samla bakken.

De Samla is verkrijgbaar in een breedte/diepte verhouding die bij de meeste loopwerken zal passen maar ook in verschillende hoogtes, waardoor er in veel gevallen een goed geproportioneerde combinatie kan worden gevonden. Het oogt wellicht minder chique dan een handgemaakte Acryl stolp, maar hoe lang blijft zo`n ding kristalhelder en krasvrij? De Samla kost nog geen vijf Euro en dat maakt hem tot één van de meest betaalbare analoge hot-tips voor platofielen. Happy Covering!


EDITORS' CHOICE