Viertron waarschuwt: Roon is verslavend


Redactie HiFi.nl | 28 januari 2016

Een waarschuwing is op zijn plaats; wie kennis maakt met Roon wil geen andere streaming interface meer. Dat stelt althans importeur Viertron, die in het twee weekend van februari aanwezig zal zijn op de Audio Show Alkmaar om dat toe te lichten.

Maar wat is het?
Roon, een muziekspeler en -bibliotheekmanager van het software development team van Sooloos, maakt binnen je netwerk contact met opgeslagen muziek en maakt hier een op vele manieren toegankelijk overzicht van. Vervolgens maakt Roon contact in je netwerk met apparaten die het kan gebruiken om de muziek mee af te spelen, multi zone dus. Dit is op het moment van schrijven Meridian, Devialet en een aantal dlna/UPnP apparaten waaronder Casatunes. Elac komt zelfs met een eigen speler waarin Roon is ingebouwd. Vele andere producten die met Roon kunnen spelen zullen in de komende maanden volgen, waaronder AirPlay en Sonos.

De grootste kracht van Roon is te vinden in de manier waarop muziek toegankelijk wordt. Zoeken op artiest, componist, werk, datum of zelfs uitvoerende dirigent. Sorteren op genre, artiest of populariteit. Alle beschikbare informatie van en over de artiest komt in het spel. Naast de eigen muziekcollectie kan ook verbinding gemaakt worden met online diensten zoals Tidal. Ook is er een eigen radiostation.

Roon zal tijdens de Audio Show Alkmaar in de gezamenlijke ruimte gedemonstreerd worden door Monitor Audio, Servi-Q en Viertron. Alle systemen spelen in dat weekeinde live op Roon met tussendoor uitleg over hoe het werkt en wat je er mee kunt. Meer informatie op de website.

Viertron zal daarnaast aanwezig zijn met een Meridian MQA systeem, diverse draaitafels van Thorens en domotica van digitalSTROM. Www.audioshowalkmaar.nl.

EDITORS' CHOICE