REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - The Revenant


Redactie HiFi.nl | 31 januari 2016

Eind februari is The Revenant met twaalf nominaties de grote favoriet bij de Oscars. En daarbij moet Leonardo DiCaprio die avond dan eindelijk zijn eerste gouden beeldje winnen. Volgens Filmpjekijken.com zou dat helemaal terecht zijn. Ze gaven de film dan ook de volle score van vijf uit vijf.

The Revenant speelt zich af in het jaar 1823. Tijdens een expeditie diep in de ruige Amerikaanse wildernis wordt de legendarische avonturier Hugh Glass (DiCaprio) aangevallen door een beer en voor dood achtergelaten door zijn gezelschap (met o.a. Will Poulter). Hij komt er echter weer bovenop en tijdens zijn overlevingstocht ondergaat Glass ondenkbare tegenslagen en wordt hij verraden door zijn vertrouweling John Fitzgerald (Tom Hardy). Gedreven door zijn wil om te leven en zijn liefde voor zijn familie, moet Glass zich een weg banen door een strenge winter tijdens zijn meedogenloze overlevingstocht om uiteindelijk verlossing te vinden.

Volgens redacteur Jasper Kars levert regisseur Alejandro G. Iñárritu na Oscarwinnaar Birdman met The Revenant opnieuw een meesterwerk af. "IJzig goede shots, die je daadwerkelijk meevoeren in de stromingen van de Missouri en de onvoorspelbaarheid van de prairies. Een cinematografische lust voor het oog, zonder meer een kijkervaring waar geen enkele 3D-bril aan kan tippen. Soms buitengewoon in eenvoud, meestal formidabel in gelaagdheid. Gecomplementeerd door een soundtrack die gemaakt lijkt voor een mens versus natuur epos. Door middel van een onevenaarbaar losse cameravoering onconventioneel en surrealistisch in beeld gebracht."

Kars vergelijkt The Revenant met een perfect geschreven roman. "Iñárritu's vermogen om barre omstandigheden en natuurlijke elementen op realistische wijze over te brengen is ongekend. De kijker waant zich meer dan twee uur in een magisch realistische wereld, de oneindigheid van het bos en de vastberadenheid van de rivier als pijlers. Het paradijs en de verdommenis op een steenworp afstand van elkaar. Overleven in een gecreëerd universum voelde nog nooit zo tastbaar. En dan is er nog DiCaprio, die na drie eerdere nominaties straks misschien dan eindelijk mag pronken met een gouden beeldje voor zijn rol als wedergekeerde wildeman."

De volledige recensie van The Revenant kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE