REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - 13 hours: Secret Soldiers of Benghazi


Redactie HiFi.nl | 07 februari 2016

Michael Bay kondigde onlangs zijn vijfde (!) Transformers-film aan, maar pakt zo nu en dan ook nog andere projecten aan. Opvallend genoeg castte hij geen grote filmsterren in 13 Hours. We zien onder meer James Badge Dale (Iron Man 3, World War Z) en John Krasinski (Jim Halpert in The Office). Filmpjekijken.com gaf de militaire thriller 4 uit 5 sterren.

13 Hours: The Secret Soldiers vertelt het waargebeurde verhaal van zes ex-militairen, ingehuurd door de CIA, die tegenover een enorme overmacht kwamen te staan in Benghazi, Libië en weigerden zich over te geven. Op 11 september 2012 werd het US State Department Special Mission Compound in Benghazi namelijk aangevallen door terroristen en vocht het zestal dertien uur lang om de veiligheid van de Amerikaanse ambassadeur en burgers te waarborgen. De film is gebaseerd op de New York Times Bestseller van Mitchell Zuckoff en Chuck Hogan (auteur van het door Ben Affleck geregisseerde The Town) bewerkte het boek tot filmscript.

Volgens hoofdredacteur Jochem Geerdink is de film nog steeds op en top Bay, dus verwacht vooral veel actie en kameraadschap bij de soldaten ter plekke, en wat minder van de politieke spanningen en samenzweringen achter de schermen. "13 Hours herbergt meerdere van die kleine speldenprikjes over de (buitenland)politiek van de Verenigde Staten, maar het blijft bij speldenprikjes. Michael Bay heeft van dit waargebeurde verhaal vooral een vermakelijke Michael Bay-film gemaakt die af en toe zelfs neigt richting reclamespot voor het Amerikaanse leger. En zoals we van hem gewend zijn ontkomen we ook niet aan de nodige heldenverering."

13 hours: The Secret Soldiers of Benghazi is met een speelduur van 144 minuten volgens Geerdink wat aan de lange kant, maar wordt desondanks nergens echt saai of vervelend. "Bay schotelt een spannende, rauwrealistische, maar toch ook überpatriottistische weergave van de gebeurtenissen tijdens de dertien uur durende aanvalsgolf voor. Er gebeurt zoveel op het scherm, soms zelfs teveel om te kunnen verwerken, dat die kleine 2,5 uur voorbij vliegen. Alles is bovendien fraai geschoten en prima geacteerd, al had het de film geen kwaad gedaan wanneer de voornaamste personages iets meer uitgediept waren. Maar ook dát is typisch Michael Bay."

De volledige recensie van 13 Hours kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE