TIP

Tip! Componenten individueel opstellen

Redactie HiFi.nl | 10 juli 2009

Audio- en A/V systemem kunnen door de toevoeging van externe D/A omzetters, surround processoren, Phono-voorversterkers en hoofdtelefoonversterkers langzaam maar zeker uit het bestaande audiomeubel groeien.

Veel audio/videofielen kiezen er voor, om de nieuwe telgen simpelweg bovenop ouderde apparatuur te plaatsen. Een dergelijke opstelling heeft echter meerdere nadelen. Zowel vanuit het oogpunt van warmteontwikkeling als resonanties (en dus mechanische energie-afvoer) kunnen individuele componenten beter apart worden opgesteld. Afhankelijk van het type A/V meubel betekent dat, dat componenten ofwel elk op een eigen `plank` komen te staan, of zij aan zij op een brede plank.


(Voorbeeld van een goed meubel, in dit geval het model Bergen van Norstone Design)

Schijfdraaiers zoals platenspelers maar ook CD/SACD/DVD spelers zijn gebaat bij een zeer stabiele ondergrond en een absolute waterpas opstelling. Het meubel zou eigenlijk voor afdoende energie-afvoer en mechanische isolatie moeten zorgen. Veel hoogwaardige audiomeubels zijn van een extra ontkoppelde topplaat voorzien maar er bestaan ook typen waarbij elk niveau geheel ontkoppeld en/of gedempt is. Wanneer het meubel in kwestie zowel te weinig plaats als isolatie biedt, is het raadzaam om over uitbreiding of zelfs vervanging te denken.

Een ruim en stabiel maar minder geavanceerd (qua isolatie) meubel kan worden opgewaardeerd door toevoeging van individuele dempers of isolatoren, zoals de Boston Audio Design Tuneblocks, Masterbase platen, Vibrapods of Soundcare Superspike Feet (verkrijgbaar via Muziek.nl). Met individueel opgestelde en mechanisch geïsoleerde componenten kan een weergaveketen zich pas van zijn beste kant laten horen en/of zien. Happy Isolating!


EDITORS' CHOICE