TIP

Tip! Striptease, oftewel de juiste powerstrip

Redactie HiFi.nl | 16 juli 2009

In eerdere weektips werden de voordelen van een vers -en beter- stopcontact (zoals die van HMS) en van afgeschermde, hoogwaardige lichtnetkabels besproken. De meeste weergaveketens zullen uit meer dan één of twee actieve componenten bestaan en ook enige vorm van lichtnetfiltering wensen. Een degelijke lichtnetverdeler, powerstrip of hoe men het ook wil noemen is dan de beste oplossing.

Nog geen tien jaar geleden werden er vrij weinig hoogwaardige en specialistische verdeelstrippen aangeboden maar langzamerhand beginnen ze de status en verkrijgbaarheid van audiofiele signaalkabels te benaderen. Vandaar dat veel kabelfabrikanten zoals Supra en Monster aan de weg timmeren met hun eigen lichtnetstrippen terwijl oude bekenden als Belkin, Lapp en Brennenstuhl nog altijd aan populariteit winnen bij het brede publiek (zowel A/V als PC toepassingen).

De meeste moderne lichtnetstrippen zijn van een overspanningsbeveiliging en/of filtering voorzien. Dat geeft extra veilgheid en kan zeker leiden tot betere beeld- en geluidsweergave, mits men de juiste strip voor de toepassing uitzoekt. Strippen die specifiek zijn geënt op PC toepassingen kunnen een goede overspanning beveiliging bieden terwijl ze vaak minder geschikt zijn voor een zware versterker die meer vermogencapaciteit verlangt (onder andere tijdens inschakelen).

Bij complexe systemen is het aan te bevelen om aparte strippen voor verschillende segmenten te kiezen, bijvoorbeeld speciaal gefilterde strippen voor  gevoelige laagvermogen-apparatuur en robuuste, ongefilterde strippen voor veeleisende krachtpatsers zoals eindversterkers. Men kan ook kiezen voor één Verdeler met verschillende filterniveau`s. Parallel-filters zoals de Kemp Elektronics SNS Plug (verkrijgbaar via Muziek.nl) hebben overigens geen belemmerende werking op de stroomtoevoer en kunnen voor alle apparaattypen worden toegepast.

De Kemp Powerstrip heeft behalve een hoogwaardige constructie en een ingebouwd SNS filter ook sterbedrading voor fase, nul en aarde. Het gros van de lichtnetverdelers heeft opeenvolgende aansluitingen. Bij opeenvolgende uitgangen zal inter-component beïnvloeding meer aanwezig zijn terwijl sterbedrading alle aangesloten apparatuur direct met de toevoer verbindt.

Andere voorbeelden van lichtnetstrippen met sterbedrading (maar geen interne filtering) zijn de Audioplan PowerStar en de Music Line PowerIgel. De Kemp en Audioplan verdelers zijn met hun Schuko uitgangen breed inzetbaar want de lichtnetfase kan per component worden gekozen. De PowerIgel is in feite toegespitst op Naim electronica, getuige de vaste IEC kabels met gelijke fase.

De PS Audio Audio Quintet Power Center (een mondvol, ook verkrijgbaar via Muziek.nl) is één van de meest veelzijdige beveiligde lichtnetverdelers (lees hier de recensie op HiFi.nl). Behalve de mate en soort van filtering zijn de algehele constructie, de bedrading, de belastbaarheid en de externe kabel het meest bepalend voor de effectiviteit en veiligheid van een lichtnetverdeler. Een optimale lichtnetdistributie vormt de ware elektrische basis van een A/V systeem. Happy Stripping!


EDITORS' CHOICE